Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/9765
Karar No: 2014/847
Karar Tarihi: 20.01.2014

Hırsızlık - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2013/9765 Esas 2014/847 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminalinde müştekiyi cüzdan, kimlik ve 400 EURO parayla birlikte soyarak hırsızlık suçu işlemiştir. Sanık, kendisini sivil polis olarak tanıtmış ve müştekinin üzerinden polis kimliği şeklinde gösterdiği mendil kabını çıkarmıştır. Sanık, müştekinin hesabını kontrol ettikten sonra 200 EURO almış ve geri kalanını iade etmiştir. Mahkeme, sanığın eyleminin resmi sıfat takınarak hırsızlık suçunu oluşturduğunu göz önünde bulundurarak, TCK'nın 142/2-f maddesi gereğince sanığı mahkum etmiştir. Aynı kanunun 142/2-b maddesi uyarınca verilen ceza, her iki fıkrada öngörülen cezaların aynı olması nedeniyle bozulmamıştır.
Kanun Maddeleri:
- TCK'nın 142/2-f maddesi: \"Yetkisi olmadığı halde, resmi sıfat veya kıyafet takınıp, kendisini devlet memuru veya kamu görevlisi gibi göstererek veya bu nitelikle hareket ederek hırsızlık suçu işleyen kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.\"
- TCK'nın 142/2-b maddesi: \"Bir kimseye ait bir eşya üzerinde haksız tasarruf eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.\"
2. Ceza Dairesi         2013/9765 E.  ,  2014/847 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Oluşa, dosya içeriğine ve toplanan delillere göre; sanığın olay günü Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminalinde müştekinin yanına yaklaşarak nereli olduğunu sorduğu, müştekinin Yozgatlı olduğunu söylemesi üzerine sanığın da ben de Yozgatlıyım dediği, bir süre birlikte yürüdükleri, uygun bir yere geldiklerinde sanığın müştekiye ben kimim biliyormusun diye sorduğu, müştekinin de bilmiyorum demesini takiben, sanığın “ben sivil polisim, üzerinde ne var ne yok çıkar” diyerek cüzdan içine yerleştirilmiş polis kokartlı mendil kabını, polis kimliği şeklinde gösterdiği, müştekinin cüzdan, kimlik ve 400 EURO parayı çıkarıp sanığa verdiği, sanığın kontrol yapıyormuş gibi davranarak özel beceriyle 400 EURO olan paradan 200 EURO aldıktan sonra cüzdan, kimlik ve geri kalan parayı iade ettiği, müştekinin sanık ayrıldıktan sonra parasının eksik olduğunu fark ettiği olayda, sanığın eyleminin 5237 sayılı TCK.nun 142/2-f maddesinde düzenlenen yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden aynı Kanunun 142/2-b maddesi ile hüküm kurulması her iki fıkrada öngörülen cezanın aynı olması karşısında bozma nedeni yapılmamıştır.
    Yapılan duruşmaya toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA, 20.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi