Esas No: 2022/10412
Karar No: 2022/16770
Karar Tarihi: 01.12.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/10412 Esas 2022/16770 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıkların, katılanlar üzerinde kullanarak, birinden cep telefonu ve para, diğerinden sadece cep telefonu çaldıkları iddiasıyla nitelikli yağma suçundan yargılandıkları belirtilen kararın sonuç bölümünde, yapılan yargılamaya ve dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında hükmedilen cezanın esastan reddedildiği ifade edilmektedir. CMK'nın 288. maddesi, temyizin, hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanabileceği, dolayısıyla hukuk kuralının yanlış uygulanması veya uygulanmamasının hukuka aykırılık anlamına geldiği belirtiliyor. Aynı kanunun 294. maddesi ise, temyiz talep edenin, hükmün bozulmasını istediği nedeni temyiz başvurusunda açık bir şekilde belirtmesi gerektiğini belirtiyor. Son olarak, CMK'nın 301. maddesi, Yargıtay'ın, temyiz başvurusunda belirtilen hususlar dışında usule ilişkin noksanlara bakmayacağı, ancak hukuki yönlerden temyiz başvurusu yapılabileceği hakkında bilgi veriyor.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜMLER : Esastan reddi
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek sanık ... müdafii ile sanık ... müdafii ve katılan ... vekilince ileri sürülen temyiz sebeplerine yönelik yapılan incelemede;
Oluş ve dosya içeriğine göre, olay tarihinde gündüz vakti sanıkların yolda yürümekte olan katılan ile mağdura yumruk ile vurmak ve bıçak göstermek suretiyle mağdur ...'in cep telefonu ile 300 TL parasını, katılan ...'nin ise cep telefonunu zorla aldıkları, bu itibarla sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan hükümlerde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan hükümlerde ileri sürülen temyiz sebebi yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, sanık ... müdafii ile sanık ... müdafii ve katılan ... Beşvri vekilinin yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 01/12/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.