Abaküs Yazılım
5. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/6371
Karar No: 2021/4089
Karar Tarihi: 29.09.2021

Rüşvet alma sanıklar Yusuf - Refik ve Tamer hak - rüşvet verme diğer sanıklar hak - Yargıtay 5. Ceza Dairesi 2017/6371 Esas 2021/4089 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen bir davada, sanıklardan bazılarının rüşvet verdikleri veya aldıkları iddiasıyla suçlandıkları belirtiliyor. Ancak, mahkeme dosyadaki delilleri inceledikten sonra sanıkların suçlamaları reddettikleri, tanıkların da açıkça bir rüşvet talebinden bahsetmediği ve polis memurunun teşhis edilemediği için hüküm verilemeyeceği sonucuna varmıştır. Mahkeme, sanıkların suçlamalarından dolayı cezalandırılamayacaklarına karar vermiştir. Ancak, mahkeme aynı zamanda, sanıkların görevini kötüye kullanma ve bu suça iştirak etme suçlarına mümas olduklarını belirtmiş ve cezalarının zamanaşımı süresi içinde kalmadığını vurgulamıştır.
Kanun maddeleri:
- CMK'nin 260/1. maddesi: Zarar görmüş olan tarafların kanun yoluna başvurma hakkı
- 3628 sayılı Kanun'un 18. maddesi: Katılma talepleri
- CMK'nin 237/2. maddesi: Katılma taleplerinin kabul edilmesi
- 5237 sayılı TCK'nin 66/1-e maddesi: Görevi kötüye kullanma ve bu suça iştirak etme suçlarının ceza sınırı
- 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi: Ceza zamanaşımı
- CMUK'un 321. maddesi: Bozma kararı
- CMK'nin 223/8. maddesi: Davanın düşürülmesi.
5. Ceza Dairesi         2017/6371 E.  ,  2021/4089 K.

    "İçtihat Metni"

    İNCELENEN KARARIN;
    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Rüşvet alma (sanıklar Yusuf, Refik ve Tamer hak.), rüşvet verme (diğer sanıklar hak.)
    ...

    EK TEBLİĞNAMEDEKİ DÜŞÜNCE : Onama

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelendi; CMK"nin 260/1. maddesine göre katılan sıfatını alabilecek surette rüşvet alma ve rüşvet verme suçlarından zarar görmüş olan Hazinenin kanun yoluna başvurma hakkının bulunması ve hükmün vekili tarafından temyiz edilmesi karşısında, 3628 sayılı Kanun"un 18 ve CMK"nin 237/2. maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak katılma talebinin KABULÜNE, incelemenin katılan ... vekilinin sanıklardan ..., ... ve ... hakkında kurulan hükümlere, müdafilerin ise sanıklar ..., ..., ... ve ... haklarında kurulan mahkumiyet hükümlerine yönelik temyiz itirazları ile sınırlı yapılmasına karar verildikten sonra gereği düşünüldü:
    Olay tarihinde sanık ..."ın çalıştığı şirkete ait olup, üzerinde haciz/yakalama şerhi olan ve tamir edilmesi amacıyla şikayetçi sanık ..."e teslim edilen aracın, adı geçen tarafından şahsi işinde kullanıldığı sırada, Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Önleyici Hizmetler Büro Amirliğinde polis memuru olarak görev yapan sanıklar ..., ... ve ... tarafından durdurulduğu, akabinde adı geçen sanıklarca aracın yasal işlemleri yerine getirilmek üzere otoparka çekilmemesi için rüşvet istenildiği, ... ve ..."ün de teklifi kabul ederek 200 TL parayı polis memurlarına verdikleri ve aracı işlemsiz olarak teslim aldıkları iddiasıyla açılan kamu davasında sanıklardan ... hakkında rüşvet verme suçundan ceza verilmesine yer olmadığına, diğer sanıkların ise rüşvet alma ve rüşvet verme suçlarından cezalandırılmalarına karar verilmiş ise de; polis memuru sanıkların aşamalarda istikrarlı olarak suçlamaları reddetmeleri, rüşvet verdiği ileri sürülen sanık ..."ın ..."ün beyanlarını doğrulamaması, keza ..."ün arkadaşı olan ve olay yerinde bulunan tanıklar ...,.."ın ifadelerinde açıkça bir rüşvet talebinden bahsetmemesi, hakeza tanık ... "ın şikayetçi sanık ..."ın "Nevşehirli olan polis memurunun kendisini rencide etmesinden dolayı şikayetçi olacağını söylediği"ne ilişkin beyanda bulunması, soruşturma aşamasında yaptırılan canlı teşhiste ..."ün sanık polis memurlarını teşhis edememesi ve kovuşturma aşamasında alınan beyanında da kimsenin rüşvet istemediği şeklindeki ifadesi ile tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; kamu görevlisi olan sanıkların sübut bulan eylemlerinin hakkında yakalama kararı bulunan araçla ilgili gerekli yasal işlemleri yapmadan sahibine iade etmekten ibaret olduğu, söz konusu isnadın da tüm sanıklar bakımından görevi kötüye kullanma ve bu suça iştirak etme suçlarına mümas olduğu, bu suçların kanunda öngörülen cezasının üst sınırı itibarıyla 5237 sayılı TCK"nin 66/1-e maddesine göre 8 yıllık asli dava zamanaşımı süresine tabi olduğu, zamanaşımını kesen son işlem olan 27/02/2013 tarihli mahkumiyet hükmü ile inceleme günü arasında bu sürenin gerçekleştiği, zamanaşımını kesen başkaca bir sebebin de bulunmadığı anlaşıldığından hükümlerin 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK"un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden aynı Kanun"un 322/1 ve 5271 sayılı CMK"nin 223/8. maddeleri gereğince sanıklar hakkında açılan kamu davalarının zamanaşımı nedeniyle ayrı ayrı DÜŞMESİNE 29/09/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Yzl. İşl. Md.
    ...



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi