18. Ceza Dairesi 2019/18470 E. , 2020/6684 K.
"İçtihat Metni"
KARAR
Hakaret suçundan sanıklar ... ve ..."un 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 125/1, 43/1, 125/4, 62/1 ve 52/2. maddeleri gereğince ayrı ayrı 1.860,00 Türk lirası adlî para cezası ile cezalandırılmalarına dair Amasra Asliye Ceza Mahkemesinin 10/10/2017 tarihli ve 2015/452 esas, 2017/286 sayılı kararını kapsayan dosya incelendi.
İstem yazısında: “Dosya kapsamına göre,
1-Sanıklar hakkında hakaret suçundan hüküm kurulurken temel cezanın 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 125/1. maddesi gereğince 3 ay karşılığı adlî para cezası olarak belirlenmesini müteakip, anılan Kanun"un 43. maddesi uyarınca 1/4 artırım yapılarak hesaplanan 3 ay 22 gün adlî para cezası üzerinden, aynı Kanun"un 125/4. maddesi uyarınca 1/6 artırım yapılırken hesap hatası yapılarak 4 ay 10 gün karşılığı adlî para cezası yerine 3 ay 3 gün karşılığı adlî para cezasına karar verildiği ve indirimlerin bu miktar üzerinden hesaplanması suretiyle, sonuç olarak 108 gün karşılığı 2.160,00 Türk lirası adlî para cezası yerine, 1.860,00 Türk lirası adlî para cezasına hükmedilerek eksik ceza tayin edilmesinde,
2- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 61/8. maddesine göre adlî para cezası hesaplanırken, cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi sırasında artırım ve indirimlerin gün üzerinden yapılması, sonuç olarak ulaşılan miktarın bir gün için belirlenen miktarla çarpımı sonucu ceza verilmesi gerektiği gözetilmeden, sanıklar hakkında hakaret suçundan gün üzerinden belirleme yapılmaksızın, adlî para cezasının ay üzerinden tayin edilmesinde,
3- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 61. maddesinin 5. fıkrasında yer alan "... (5) Yukarıdaki fıkralara göre belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulanarak sonuç ceza belirlenir.." şeklindeki düzenleme gereğince, işlenen suçun kanunî tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel ceza belirlendikten sonra, belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsî sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulanarak sonuç cezanın belirlenmesi gerektiği cihetle, somut olayda hakaret suçundan mahkûmiyet hükmü kurulurken önce kanun maddesinde öngörülen temel ceza belirlenip sonrasında ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu"nun 43/1. maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükümlerine ilişkin kanun maddesinin uygulanması, dolayısıyla sıralamanın, 125/1, 125/4, 43/1, 62/1 olması gerekirken, zincirleme suça ilişkin kanun maddesinin, temel cezadan olan aleniyet maddesinden önce tatbiki suretiyle sanıkların mahkumiyetlerine dair yazılı şekilde karar verilmesinde,
İsabet görülmemiştir.” denilmektedir.
I- Hukuksal Değerlendirme:
A. Bir Numaralı Talep Açısından:
TCK"nın 125. maddesinde "(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ... veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz." şeklinde hükümlere yer verilmiştir.
Sanıklar hakkında hakaret suçundan hükümler kurulurken TCK’nın 125/4. maddesinin uygulamasında, sonuç cezanın 4 ay 10 gün karşılığı adli para cezası olarak belirlenmesi gerekirken 3 ay 3 gün karşılığı adli para cezası olarak eksik ceza tayin edilmesi hukuka aykırıdır.
B. İki Numaralı Talep Açısından:
TCK"nın 61/8. maddesine göre adli para cezası hesaplanırken, cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesi sırasında artırım ve indirimlerin gün üzerinden yapılması, sonuç olarak ulaşılan miktarın bir gün için belirlenen miktarla çarpımı sonucu ceza verilmesi gerektiği gözetilmeden, sanıklar hakkında hakaret suçundan gün üzerinden belirleme yapılmaksızın, adli para cezasının ay üzerinden tayin edilmesi hukuka aykırıdır.
C. Üç Numaralı Talep Açısından:
TCK’nın 61. maddesine göre hakim, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirledikten sonra, belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulayarak sonuç cezayı belirleyecektir.
Hakaret suçundan mahkumiyet hükmü kurulurken önce kanun maddesinde öngörülen temel ceza belirlenip sonrasında ise TCK’nın 43/1. maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükümlerine ilişkin kanun maddesinin uygulanması, dolayısıyla sıralama, 125/1, 125/4, 43/1, 62/1 olması gerekirken, zincirleme suça ilişkin kanun maddesinin, temel cezadan olan aleniyet maddesinden önce tatbiki hukuka aykırıdır.
II- Sonuç ve Karar:
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, düzenlediği tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden,
1. Hakaret suçundan sanıklar ... ve ... hakkında, Amasra Asliye Ceza Mahkemesi"nin 10/10/2017 tarihli ve 2015/452 esas, 2017/286 sayılı kararının, CMK"nın 309. maddesi uyarınca, hakaret suçundan kurulan mahkumiyetler yönünde aleyhe sonuç doğurmamak üzere BOZULMASINA,
2. İnfazın hükmedilen (eksik) miktar üzerinden yapılmasına, kararda yer alan diğer hususların olduğu gibi bırakılmasına, dosyanın Adalet Bakanlığına sunulmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"na TEVDİİNE, 08/06/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.