Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/36160
Karar No: 2014/394
Karar Tarihi: 14.01.2014

Karşılıksız yararlanma - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2013/36160 Esas 2014/394 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Karşılıksız yararlanma suçundan yargılanan sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. Yargılama giderleri, sanığın yükümlülüğü olup, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı durumlarda sadece kendi kusurundan ileri gelen giderlerden sorumlu tutulur. Su hırsızlığı suçundan yargılanan sanık, zararı tamamen tazmin ettiği için ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi ve yargılama giderleri kapsamında vekalet ücretinden sorumlu tutulmadı. Ancak sanık, geçici bir dönemi kapsayan 6352 sayılı Yasa uyarınca hüküm giymiş olmasına rağmen, zararı tazmin etmesi halinde cezaya hükmolunmaz hükmüne uygun şekilde cezalandırılmadı. Bu nedenle hüküm bozuldu ve Adli Sicilde Mahsus sisteme kaydedilmek üzere tali karar fişi düzenlenmesi kararı verildi. Kanun maddeleri: 5271 sayılı CMK'nın 324 ila 330. maddeleri, 223/4 maddesi, 6352 Sayılı Kanunun Geçici 2/2 maddesi, 84. maddesi, 5237 sayılı TCK'nın 168. maddesi ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 6. maddesi ve 6/2 maddesi.
2. Ceza Dairesi         2013/36160 E.  ,  2014/394 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Karşılıksız yararlanma
    HÜKÜM : Ceza verilmesine yer olmadığına

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun 13.03.2012 gün, 415-92 sayılı kararında da açıklandığı gibi, yargılama giderleri 5271 sayılı CMK.nın 324 ila 330. maddeleri arasında düzenlenmiş olup, anılan Yasanın 324. maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile soruşturma ve kovuşturma evrelerinde yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinden yapılan her türlü harcamalar ve taraflarca yapılan ödemeler yargılama giderleridir” şeklindeki düzenleme ile yargılama giderlerinin kapsamı, “sanığın yükümlülüğü” başlıklı 325. maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “Cezaya veya güvenlik tedbirine mahkûm edilmesi hâlinde, bütün yargılama giderleri sanığa yüklenir” şeklindeki düzenleme ile de kural olarak, ancak sanık hakkında cezaya veya güvenlik tedbirine hükmolunması halinde sanığın yargılama giderlerinden sorumlu olacağı belirlenmiştir.
    Anılan Yasanın “beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi halinde gider” başlıklı 327. maddesinin birinci fıkrası ise; “Hakkında beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen kişi, sadece kendi kusurundan ileri gelen giderleri ödemeye mahkûm edilir” şeklinde düzenlenmiş olup, fıkranın açık düzenlemesinden de anlaşılacağı üzere, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi halinde sanık ancak, kendi kusurundan ileri gelen giderlerden sorumlu olacaktır. Madde gerekçesinde kendi kusurundan ne anlaşılması gerektiği “hakkında kamu davası açılmış olan kişi savsama ve kusuruyla bilirkişi veya tanıkların dinleneceği veya yüzleştirme yapılacak duruşmaya katılmaması ve bu işlemlerin yenilenmesinin gerekmesi, kendisini suçlama gibi nedenlerden kaynaklanan giderlerden sorumludur” şeklinde açıklandığının anlaşılması karşısında; su hırsızlığı suçundan yargılanan sanık hakkında, katılan kurumun zararını tamamen tazmin etmesi nedeniyle, 05.07.2012 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 6352 Sayılı Yasanın Geçici 2/2 maddesi ile 5271 sayılı CMK" nın 223/4 maddesi gereğince ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle, yargılama giderlerinden sayılan vekalet ücretinden sorumlu tutulmamasında usul ve yasaya aykırı bir yön görülmediğinden tebliğnamedeki düşünceye katılınmamıştır.
    Dosya kapsamına göre diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak;
    6352 sayılı Yasanın Geçici 2. maddesinin 2. fıkrasındaki; "abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi dolayısıyla bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hakkında hırsızlık suçundan dolayı kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin, bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, zararı tamamen tazmin etmesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz, verilen ceza tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar." hükmü uyarınca zararın tazmin edilmiş olması halinde ilgili hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekir. Ancak geçici bir dönemi kapsayan bu düzenleme nedeniyle verilen kararların 6352 sayılı Yasanın 84. maddesi ile 5237 sayılı TCK"nın 168. maddesine eklenen 5. fıkrasında öngörülen sanığın etkin pişmanlık hükmünden ikiden fazla yararlanamayacağına ilişkin sayı kısıtlaması kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, 6352 sayılı Yasanın Geçici 2. maddesinin 2. fıkrası uyarınca verilen kararların 6352 sayılı Yasanın 84. maddesi ile 5237 sayılı TCK"nın 168. maddesine eklenen 5. fıkrasında düzenlenen etkin pişmanlık hükmünden sanığın kaç kez yararlandığının denetlenmesine olanak sağlayan ve 6352 sayılı Yasanın 103. maddesi ile 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 6. maddesine eklenen 2. fıkra kapsamında adli sicile kaydedilmesi gereken kararlardan olmadığı gözetilmeden sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiş olmasına rağmen, "6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin etkinleştirilmesi amacı ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve basım yayım yolu ile işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesi hakkında kanunun 103.maddesi ile değişik 5352 sayılı Adli Sicil Kanunun 6/2 maddesi nazara alınarak karar kesinleştiğinde sanık hakkında verilen kararın Adli Sicilde Mahsus sisteme kaydedilmek üzere tali karar fişi düzenlenerek adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne gönderilmesine," karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, ancak bu aykırılığın aynı Kanunun 322. maddesi gereğince
    düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, "6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin etkinleştirilmesi amacı ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması ve basım yayım yolu ile işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesi hakkında kanunun 103.maddesi ile değişik 5352 sayılı Adli Sicil Kanunun 6/2 maddesi nazara alınarak karar kesinleştiğinde sanık hakkında verilen kararın Adli Sicilde Mahsus sisteme kaydedilmek üzere tali karar fişi düzenlenerek adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne gönderilmesine," ilişkin bölümün hükümden çıkartılmasına karar verilmek suretiyle; sair yönleri usul ve yasaya uygun olan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 14/01/2014 gününde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi