Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2576
Karar No: 2021/815
Karar Tarihi: 03.02.2021

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2019/2576 Esas 2021/815 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankanın hesabından sahte imza ve kaşe ile para çekilmesi sebebiyle zarara uğradığını iddia ederek 50.000 TL karşılığında dava açmıştır. Davalı banka ise davanın reddini talep etmiş ve mahkeme davalı lehine karar vermiştir. Davacı vekili temyiz etmiş ancak temyiz talebi reddedilmiştir. Kararın gerekçesi ise, bankanın faks talimatlarının davacı şirketin faksından geldiğini kontrol ettiği, EFT işleminin davacının borcuna ilişkin yapıldığını belirlediği ve telefonla da sözlü teyidi aldığı, dolayısıyla bankaya kusur izafe edilemeyeceği yönünde olmuştur. Ayrıca davacı yetkilisinin imzalarının talimatlarda yer alan imzalarla uyuşmadığı tespit edilmiştir. Bu durumda mahkeme, davacının kusurunun bulunduğu ve davacının dava talebinin reddedilmesine karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: Banka Hukuku, Borçlar Kanunu, Ticaret Hukuku.
11. Hukuk Dairesi         2019/2576 E.  ,  2021/815 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Gebze 3. Asliye Hukuk Mahkemesi"nce bozmaya uyularak verilen 27.11.2018 tarih ve 2016/382-2018/704 sayılı kararın Yargıtay"ca duruşmalı olarak incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş olduğu anlaşılmakla, duruşma için belirlenen 02.02.2021 günü hazır bulunan davacı vekili Av.... ile davalı vekili Av. ...dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı Bankadaki hesabından 11.04.2012 tarihinde 15.000.- TL"nin sahte imza ve kaşe ile ..."a ödendiğini, 35.000.- TL"nin de 3. kişi hesabına gönderildiğini, bankacılık mevzuatına aykırı davranan davalının kusurlu hareketi ile müvekkilini zarara uğrattığını ileri sürerek 50.000.- TL"nin ödeme tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, dava konusu işlemlerin davacının müdürünün talimatı ile yerine getirildiğini, imzaların önceki sözleşmedeki imzalarla aynı olduğunun görüldüğünü, ..."ın internet üzerinden işlem yapmaya yetkilendirildiğini, davacı hesabından para gönderilen firmanın bu paranın faturaya dayalı yapıldığını belirtip fatura fotokopisini sunduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, uyulan bozma ilamı, bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamına göre, her ne kadar ATK raporuna göre talimatlardaki imzalar davacı yetkilisine ait değilse de davalı Bankanın, faks talimatlarının davacı şirketin faksından geldiğini kontrol ettiği, telefonla sözlü teyidi de aldığı, talimat asıllarını temin ettiği, EFT"nin davacı şirket borcuna ilişkin yapıldığını belirlediği, bu durumda bankaya kusur izafe edilemeyeceği, davacı çalışanı Birol"un internet bankacılığında yetkilendirildiği, çalışanını seçmede ve denetlemede gerekli özeni göstermeyen davacının kusurunun bulunduğu, telefonla bildirime itiraz etmeyen davacının icazet vermiş sayılacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, takdir olunan 3.050,00 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 14,90 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 03.02.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi