
Esas No: 2015/20283
Karar No: 2016/6182
Karar Tarihi: 31.05.2016
Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2015/20283 Esas 2016/6182 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : KULLANIM KADASTROSU
KANUN YOLU : TEMYİZ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kullanım kadastrosu sırasında ... Mahallesi çalışma alanında bulunan 132 ada 2 parsel sayılı 380.63 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, kadastro tutanağının beyanlar hanesine, 6831 sayılı Yasa"nın 2/B maddesi uyarınca orman sınırları dışına çıkarıldığı, tamamının eylemli orman olduğu ve ... ve müştereklerinin fiili kullanımında bulunduğu şerhi yazılarak ağaçlık vasfıyla Hazine adına tespit edilmiştir. Davacı ..., çekişmeli taşınmaz ve yanında bulunan taşınmazın kendi fiili kullanımında bulunduğu, davacı ... taşınmazın güneyinde bulunan taşınmazın kendi fiili kullanımında bulunduğu, davacı Orman İdaresi vekili çekişmeli taşınmazın eylemli orman olduğu, niteliğinin ağaçlık olması gerektiği ve kullanıcı adlarının tutanaktan silinmesi gerektiği iddiasına dayanarak ayrı ayrı dava açmıştır. Mahkemece davaların birleştirilmesi sureti ile yapılan yargılama sonunda davacılar ... ve .... tarafından açılan davalar yönünden mahkemenin görevsizliğine, davacı Orman İdaresinin davasının reddine, dosya kesinleştiğinde dosya aslının Tapu Sicil Müdürlüğüne devrine, dosyanın bir örneğinin istem halinde Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş; hüküm, davacı ... vekili ve davacı Orman İdaresi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içeriğine, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak; kadastro hakimi doğru, gerçeğe uygun ve infaz sırasında tereddüt uyandırmayacak şekilde sicil oluşturmakla yükümlüdür. Sicil oluşturulurken taşınmazın tamamının veya bir bölümünün kim veya kimler adına hangi hisseler oranında tescil edileceğinin kararın hüküm fıkrasında açıkça belirtilmesi gerekir. Mahkemece taşınmaz hakkında sicil oluşturulmaması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedeni ise de; bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapmayı gerektirmediğinden kararın hüküm fıkrasının 2 numaralı bendinin sonuna “taşınmazın tespit gibi tapuya tesciline” ibareleri yazılmak suretiyle düzeltilmesine ve hükmün DÜZELTİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının temyiz edenlere ayrı ayrı iadesine,
31.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.