
Esas No: 2016/11466
Karar No: 2016/11002
Karar Tarihi: 21.11.2016
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/11466 Esas 2016/11002 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Taraflar arasında görülen davada ... 17. İş ile ... 32. İş Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yolunun belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava; iş akdinin haksız olarak feshedilmesi nedeniyle işçilik alacağının tahsili istemine ilişkindir.
... 17. İş Mahkemesince, davacının çalıştığı işyeri adresi ve davalının ikametgahının "..." olduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
... 32. İş Mahkemesi tarafından ise davalının ikametgahının ve işin yapıldığı yer adresinin ... olduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesinde, iş uyuşmazlıklarında yer itibarıyla yetkili olarak iş mahkemeleri belirlenmiştir. Buna göre, “İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medenî Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz.”
İş mahkemelerinde yetki kuralı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun yetki kurallarına uygun olup buna ek olarak işin yapıldığı yer, mahkemesini de yetkili kılmaktadır.
İş mahkemesine açılan davada yetki, dava tarihinde davalının ikametgâhının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesidir.
İş mahkemesinin yetkisi kamu düzeni ile ilgili olduğundan, davalı tarafça süresinde itiraz edilmese de hâkim tarafından kendiliğinden bu husus gözönünde bulundurmalıdır. Bir başka anlatımla, hâkim, davanın her aşamasında yetki itirazını dikkate alabileceği gibi, kendisi de re"sen yetkisizlik kararı verebilir.
Somut uyuşmazlıkta, davacı ".../..."da bulunan ... Plastik ve Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. adlı işyerinde 2001-2009 yılları arasında çalıştığını belirterek, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek muhtelif işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir. Davalı şirketin ticaret sicili müdürlüğünce bildirilen adresinin de ".../..." olduğu anlaşılmıştır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 4/10/2007 tarih ve 416 sayılı Kararı ile "1- ... Ağır Ceza Mahkemeleri ile ... İş Mahkemelerinin 25 Ekim 2007 tarihinden itibaren kaldırılması ve ... ilçesi ve mülhakatı olan .... ilçesi adliyelerinin ağır ceza yargı alanı olarak ... Adliyesi yargı alanına bağlanmasına, 2. ... Ağır Ceza Mahkemesi ile iş mahkemelerinde bulunan dosyaların herhangi bir karara gerek kalmaksızın bulunduğu safhadan devam edilmek üzere Yüksek Kurulca yetkilendirilecek
... Ağır Ceza ve İş Mahkemelerine gönderilmesine" karar verilmiş; ancak; yine, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 12/07/2011 tarih ve 233 sayılı kararı ile de ... Ağır Ceza Merkezine bağlı olarak faaliyet gösteren ... Adliyesinin ... Adliyesi ile birleştirilmesine karar verilmiştir.
Bu durumda, uyuşmazlığın ... 17. İş Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 17. İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 21/11/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.