Esas No: 2022/13122
Karar No: 2022/17277
Karar Tarihi: 12.12.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/13122 Esas 2022/17277 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ceza Dairesi tarafından verilen bir kararda, bir sanığın birden fazla kimlik bilgisinin tespit edildiği ve bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Devleti arasında imzalanan Hukuki ve Cezai Konularda İşbirliği Anlaşması hükümlerine göre nüfus ve sabıka kayıtlarının denetime olanaklı şekilde getirtilmesi gerektiği belirtilmiştir. Sanığın kimliğinin bu şekilde belirlenmesinin mümkün olmaması halinde, sanığın fotoğrafı karara yapıştırılması ve parmak izlerinin usulüne uygun şekilde alınarak karara eklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Kanunlar ise temyiz başvuruları için hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanabileceğini, temyiz edenin hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorunda olduğunu ve Yargıtay'ın yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapacağını belirtmektedir. Ayrıca, sanığın haklarının korunması için 5271 sayılı CMK'nın 209. maddesine uygun davranılması gerektiği ifade edilmiştir.
"İçtihat Metni"
İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli hırsızlık
HÜKÜM : İstinaf başvurusunun esastan reddi
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
Sanığın aşamalarda birden fazla kimlik bilgisinin tespitinin yapıldığının anlaşılması karşısında, öncelikle yabancı uyruklu sanığa ait nüfus kaydı ya da pasaportunun onaylı bir suretinin ve adli sicil kaydının İnterpol Daire Başkanlığı aracılığı ile getirtilip bu kimlik bilgileri ve adli sicil kaydına göre hüküm kurulması gerektiği, bunun mümkün olmaması halinde Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Devleti arasında imzalanan Hukuki ve Cezai Konularda İşbirliği Anlaşması hükümlerine göre, Adalet Bakanlığı aracılığıyla nüfus ve sabıka kayıtları denetime olanaklı şekilde dosyaya getirtilerek karar verilmesinin gerektiği, bu yolla da temin edilememesi halinde sanığın kolluk tarafından tespit edilen parmak izlerinin ve fotoğraflarının Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderilerek Geçici Koruma Yönetmeliğinin 21 ve 22'nci maddeleri uyarınca sanığın Türkiye'ye kabul edilen yabancılardan olup olmadığının ve varsa yabancı kimlik numaraları ile adres kayıt sistemindeki kayıtlarının tespit edilmesi, şayet kimliğinin bu şekilde belirlenmesinin mümkün olmaması halinde ise bu kez sanığın fotoğrafı karara yapıştırılmak, parmak izlerinin ise usulüne uygun şekilde alınarak karara eklenmesi suretiyle hükümlülüğe karar verilmesi gerekirken, 5271 sayılı CMK'nın 209. maddesine aykırı davranılması,
Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, dosyanın ... 26. Ağır Ceza Mahkemesine, bir örneğinin ise ... Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesine gönderilmesine, 12.12.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.