Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/44840
Karar No: 2016/2089
Karar Tarihi: 09.02.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/44840 Esas 2016/2089 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2015/44840 E.  ,  2016/2089 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Dava Türü : Alacak


    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; duruşma gününün taraflara tebliği için davetiyeye yapıştırılacak posta pulu bulunmadığından duruşma isteğinin reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı davalının ..."ta ki şantiyesinde çalışırken iş akdinin haksız ve bildirimsiz feshedildiği halde iş akdinin feshinden kaynaklanan tazminat ve alacaklarının ödenmediğini, yasada öngörülen çalışma sürelerinden fazla çalıştırıldığı fakat bu fazla çalışmaya tekabül eden fazla mesai ücretinin ödenmediğini, çalıştığı dönem içerisinde hafta tatili kullandırılmadığını, fakat işin yoğunluğu bahane gösterilerek 2-3 ayda bir toplu olarak bazen 2 bazen de 3 gün hafta tatili kullandırıldığını, davalı şirket nezdinde çalıştığı süre boyunca tüm ulusal bayram ve resmi bayram günlerinde de çalıştırıldığı halde bunların ücretleri de ödenmediği gibi bu çalışma günlerinin yerine geçebilecek herhangi bir izin de kullandırılmadığını, yine çalışmış olduğu süre boyunca hak etmiş olduğu yıllık izinlerinin kullandırılmadığı gibi buna karşılık gelen ücretlerin de ödenmediğini bu nedenlerle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili ücreti ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödenmesini, tüm alacaklar için iş akdinin fesih tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanmasını, karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Yıllık izin ücreti bakımından uygulanması gereken faiz konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 59 uncu maddesinde, iş sözleşmesinin feshi halinde kullanılmayan izin sürelerine ait ücretlerin, son ücret üzerinden ödenmesi gerektiği kurala bağlanmıştır. Ancak, Yasada izin ücreti için kesin bir ödeme günü belirlenmiş değildir. İş sözleşmesinin feshedildiği tarihte izin ücreti muaccel olur. Bununla birlikte, faiz başlangıcı bakımından işverenin ayrıca temerrüde düşürülmesi gerekir.
    Dairemizce, iş sözleşmesinin feshinde ödenmesi gereken izin ücreti, geniş anlamda ücret içinde değerlendirilmemiş ve 4857 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde sözü edilen bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilemeyeceği kabul edilmiştir O halde, izin ücreti için uygulanması gereken faiz, yasal faiz olmalıdır.
    Davacı dava dilekçesinde yıllık izin alacağının en yüksek banka mevduat faiziyle tahsilini talep ettiğinden talep gözetilerek yasal faiz oranını aşmamak üzere en yüksek banka mevduat faiziyle tahsiline karar vermek gerekirken doğrudan en yüksek banka mevduat faizi yükletilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    Ne var ki, bu yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hüküm bozulmamalı düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Hüküm fıkrasının; 6 nolu bendinin çıkarılarak yerine " 6- Davacının yıllık ücretli izin alacağına yönelik talebinin KABULÜ ile, 979,16 TL yıllık izin alacağının 16/05/2014 dava tarihinden itibaren yasal faiz oranını geçmemek üzere en yüksek banka mevduat faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine," rakam ve sözcüklerinin yazılmasına kararın bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 09.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi