23. Hukuk Dairesi 2013/5426 E. , 2013/6063 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :... Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki sıra cetveline şikayetin yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin usulden reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Şikayetçi vekili, şikayet dışı borçluya ait taşınmazların satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde, şikayet olunan kurum alacağının imtiyazlı alacaklardan olmamasına rağmen, satış bedelinin taraflar arasında garameten paylaştırılmasına karar verildiğini, ancak şikayet olunan kurum haczinin usulüne uygun konulmadığı gibi dava dışı borçlunun, şikayet olunan kurumun prim alacaklarından sorumluluğunun bulunmadığını ileri sürerek, sıra cetvelinin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Şikayet olunan ... vekili, şikayete konu kurum alacağının 5510 sayılı Yasa"dan kaynaklanması nedeniyle ... Mahkemelerinin görevli olduğunu, şikayetçinin aynı taleple ilgili olarak ... .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2012/746 Esas sayılı dosyası ile dava açtığını ve halen de derdest olduğunu, kaldı ki, müvekkili kurum tarafından yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğunu savunarak, şikayetin reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; şikayetçi tarafça aynı konuda ... .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nde dava açıldığı ve 2012/746 Esas sayılı dosyada görülen davanın derdest olduğu gerekçesiyle, şikayetin dava şartı yokluğu nedeni ile usulden reddine karar verilmiştir.
Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiştir.
Şikayet, İİK"nın 142/son maddesine dayalı olarak sıra cetvelindeki sıraya ilişkindir.
Bir davanın derdest kabul edilebilmesi için, şu üç koşulun birlikte bulunması gerekir: Bunlar, aynı davanın iki kere açılmış olması, birinci davanın görülmekte olması ve birinci dava ile ikinci davanın aynı olmasıdır. Birinci dava ile ikinci davanın aynı olmasından kasıt ise; davanın taraflarının, konusunun (müddeabihin) ve sebebinin (davanın dayanağını oluşturan vakıaların) aynı olmasıdır.
Mahkemece, ... .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2012/746 Esas sayılı dosyasının derdest olması nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmiş ise de, işbu şikayet, İİK"nın 142/son maddesi uyarınca sıraya ilişkin şikayet başvurusu olup, derdest olduğu kabul edilen ... .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nde görülen dava ise, İİK"nın 142/... maddesine dayalı
olarak alacağın esas ve miktarına yönelik itiraz niteliğindedir. Her iki dosyada davanın konusu (talep sonucu), dava sebepleri (maddi vakalar) ve yargılama usulü farklı olduğundan, derdestlik söz konusu olmadığı ve YHGK"nın16.03.2012 tarih ve ...-41 E., 166 K. sayılı ilamında da açıklandığı üzere genel mahkemede açılan bir davanın ... mahkemesinde görülmekte olan şikayet bakımından bekletici sorun yapılmasını gerektirmeyeceği, zira ... takip hukukunun kendisine özgü şekli yapısının buna olanak vermediği gözetilerek, esasa girilmesi ve sıraya ilişkin şikayetin karara bağlanması gerekirken, mahkemece aksinin kabulü ile yazılı şekilde hüküm kurulması ilke olarak doğru olmamıştır. Somut olayda, dosya kapsamından aynı şikayetçi tarafından aynı sıra cetveline ilişkin bir kısım şikayetlerin yargılamalarının ... ... Mahkemeleri"nde devam ettiği ve bazılarının sonuçlanıp, temyiz incelemesi için Dairemize geldiği anlaşılmaktadır. Bir sıra cetveli için muhtelif alacaklılar tarafından farklı tarihlerde, farklı alacaklılara husumet yöneltilerek şikayette bulunulmuş olsa dahi, tüm şikayetlerin birlikte incelenerek varılacak uygun sonuç çerçevesinde tek bir kararla sonuçlandırılması, birbiriyle çelişik hükümlerin engellenmesi açısından ve bir dosyada verilen kararın diğer dosyanın sonucunu etkileme olasılığından kaynaklanan bir zorunluluktur. Bu durumda dosyaların birleştirilerek yargılama yapılması sıra cetveline ilişkin özel usul hükümlerinden kaynaklanmaktadır. Aynı sıra cetveline yönelik farklı şikayetler hakkında ayrı ayrı hüküm kurulması, kararların infazında da şüphe ve tereddütlere neden olarak uyuşmazlıkların uzun süre devam etmesi ihtimali doğurabilir. ... İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu"nun ....02.1992 tarih ve 1991/... Esas, 1992/... Karar sayılı kararında, bir yargı çevresinde aynı düzeyde bulunan birden fazla mahkemenin, davaların birleştirilmesi açısından aynı mahkeme sayılacağı belirtilmiştir. Bu durumda mahkemece, aynı sıra cetvellerine karşı, aynı yer sayılan mahkemelerde açılmış başka davalar da olup olmadığı araştırılıp, varsa HMK"nın 166/.... maddesi uyarınca birbiriyle bağlantılı olduğunun kabulü ile önce esas kaydı yapılan dosya üzerinde 166/.... maddesi uyarınca işbu davanın birleştirilmesi, önce açılan davanın bu dava olduğunun tespiti halinde diğer davaların bu dava ile birleşmesinin beklenmesi, mahkemelerince birleştirme kararı verilmemesi halinde davaların sonuçlarının beklenmesi, aynı yer sayılmayan mahkemelerde açılmış başka davalar olması halinde ise, yine o davaların da sonuçlarının beklenmesi gerektiğinin düşünülmemesi de doğru olmamıştır.
SONUÇ :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın şikayetçi yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren ... gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 03.....2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.