Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/17921
Karar No: 2018/25199
Karar Tarihi: 22.11.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/17921 Esas 2018/25199 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın tarafları arasında görülen alacak davasında, işveren tarafından iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki üç aylık maaşların eksik ödenmesi ve son maaşın ödenmemesi nedeniyle haklı sebeple fesihe karar verildiği ve kıdem tazminatı ile birlikte işçilik alacakları talep edildiği belirtilmiştir. Davalı taraf cevap dilekçesi sunmamış, mahkeme ise davalı şirket ve dava dışı firma arasında organik bağ bulunduğunu belirterek kısmen karar vermiştir. Ancak, yapılan temyiz başvurusunda, davalılar arasında organik bağın olmasının yanı sıra birlikte istihdam olgusu nedeniyle işçilik alacaklarından davalı şirketin de sorumlu tutulması gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri: 4857 sayılı İş Kanunu 24/II-e bendi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi, mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 427. ve 432. maddeleri.
22. Hukuk Dairesi         2017/17921 E.  ,  2018/25199 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davalı işverene ait işyerinde, 01/12/2009-30/06/2014 tarihleri arasında kesintisiz şekilde, işyeri ve şantiyelerde kaynakçı ve tesisatçı ustası olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki 2014 Mart, Nisan ve Mayıs ayı maaşlarının her birinin 2.700,00 TL eksik ödendiğini, 2014 Haziran ayı maaşının ise, fesih sebebi ile hiç ödenmediğini, bunun üzerine iş sözleşmesini haklı sebeple feshetmek zorunda kaldığını,SGK primlerinin de gerçek ücreti üzerinden ödenmediğini, son maaşının aylık net 3.600,00 TL olduğunu, maaşının düşük bir kısmının bankaya yatırıldığını, üzerinin elden ödendiğini, haftada yedi gün 08.00-18.00 saatleri arasında çalıştığını, genel tatillerde iş temposunun aynen devam ettiğini belirterek kıdem tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı taraf cevap dilekçesi sunmamıştır.
    Mahkemece, davalı şirket ile dava dışı ... Ltd.Şti. firmaları arasında ortaklı yapısı ve iş organizasyonu bakımından organik bağ bulunduğu, nitekim özlük dosyası içinde yer alan bilgilere göre davacıyı işe ... Ltd.Şti.’nin aldığı, davacının hizmet akdini feshinin 4857 sayılı İş Kanunu 24/II-e bendi gereğince haklı sebebe dayandığı ve kıdem tazminatına hak kazandığı, kıdem tazminatı ve ücret alacaklarından çalışma dönemi itibarıyla dava dışı ... İnş. Ltd. Şti. sorumlu olduğu, davalı ... İnşaat Tes. Müh. Ltd. Şti." nin herhangi bir sorumluluğu bulunmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar taraflar vekillerince temyiz edilmiştir.
    Davalı Temyizi Yönünden;
    Miktar ve değeri temyiz kesinlik sınırını aşmayan taşınır mal ve alacak davalarına ilişkin nihai kararlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 427. maddesi uyarınca temyiz edilemez. Kesinlik sınırı kamu düzeni ile ilgilidir. Temyiz kesinlik sınırı belirlenirken yalnız dava konusu edilen taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır. Faiz, icra (inkar) tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri hesaba katılmaz.
    Dosya içeriğine göre; hüküm altına alınan ve fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak temyize konu edilen toplam miktar karar tarihi itibari ile 2.080,00 TL temyiz kesinlik sınırı kapsamında kaldığından davalı vekilinin temyiz isteminin 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 427, 432. maddeleri uyarınca REDDİNE,
    Davacı Temyizi Yönünden;
    Mahkemece davalı şirket ile davadışı ... Ltd. Şti. arasında organik bağ bulunduğunun kabulü yerinde ise de; kıdem tazminatı ve ücret alacaklarından çalışma dönemi itibariyle dava dışı ... Ltd. Şti."nin sorumlu olduğu belirtilerek bu taleplerin reddine karar verilmesi hatalı olmuştur. Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerden ve mahkemenin gerekçesinde belirttiği tespitlere göre davalılar arasında organik bağ bulunduğu ve davacıyı birlikte istihdam ettikleri anlaşılmaktadır. Bu durumda davalılar arasında organik bağ bulunması yanında birlikte istihdam olgusu nedeni ile işçilik alacaklarından davalı şirketin sorumlu tutulması gerekirken aksi yönde yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgililere iadesine, 22/11/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi