Abaküs Yazılım
1. Ceza Dairesi
Esas No: 2010/5330
Karar No: 2011/4915
Karar Tarihi: 20.07.2011

Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs - Yargıtay 1. Ceza Dairesi 2010/5330 Esas 2011/4915 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanıklar O.. Y.., S.. Ö.. ve C.. Ç.. birlikte M.. T..'i öldürmeye teşebbüsten yargılanmışlardır. Sanık S.. Ö..'ün tasarlayarak adam öldürme suçundan daha önce kesinleşen bir hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle, yeniden kurulan hüküm hukuken yok hükmünde sayılmış ve sanık S.. Ö..'ün hükmü inceleme dışı bırakılmıştır.
Sanık C.. Ç.. ve O.. Y.. hakkında ise kurulan hükümler incelenmiş ve suçların sübutu kabul edilerek cezaları takdir edilmiştir. Sanık Cengiz'in mağdurun evine çağırması ve sanık Orhan'ın mağduru öldürmek istemesi üzerine hareket ettiği belirlenmiştir. Sanıkların birlikte ateş ettikleri ancak hangi sanığın atışı sonucu mağdurdaki yaraların meydana geldiği belirlenememiştir. Bu nedenle, lehe olan hükmün uygulanması gerektiği gözetilmeksizin sanıkların kurulan hükümlerinde isabetsizlik görülmüştür.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- 765 sayılı TCK'nun 450/4, 62, 65/3, 59.maddeleri
- 5237 sayılı Yasanın 82/1-a, 35, 62.maddeleri
1. Ceza Dairesi         2010/5330 E.  ,  2011/4915 K.

    "İçtihat Metni"


    TEBLİĞNAME : 1-B/2010/193557
    MAHKEMESİ : (ADANA) Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi
    TARİHİ VE NO : 14/04/2008 - 84/137
    SUÇ : Tasarlayarak öldürmeye teşebbüs

    M.. T.."i tasarlayarak öldürmeye teşebbüsten sanıklar O.. Y.., S.. Ö.. ile C.. Ç.."ın yapılan yargılanmaları sonunda: Hükümlülüklerine ilişkin (ADANA) Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 14/04/2008 gün ve 84/137 sayılı hükmün Yargıtay’ca incelenmesi sanıklar müdafii tarafından istenilmiş olduğundan dava dosyası C.Başsavcılığından tebliğname ile Dairemize gönderilmekle; incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    1- Sanık S.. Ö.. hakkında tasarlayarak adam öldürme suçundan bozma öncesi kurulan hüküm temyiz edilmeksizin kesinleştiğinden, bu suçtan yeniden kurulan hüküm hukuken yok hükmünde sayılmış ve sanık Süleyman müdafiinin bu hükme yönelik temyiz isteminin CMUK.nun 317. maddesi uyarınca reddine karar verilmiş ve bu nedenle sanık Süleyman hakkındaki hüküm inceleme dışı bırakılmıştır.
    2- Sanıklar C.. Ç.. ve O.. Y.. hakkında tasarlayarak adam öldürme suçlarından kurulan hükümler yönünden;
    Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanıkların suçlarının sübutu kabul, takdiri cezayı azaltıcı sebebinin niteliği takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş ,incelenen dosyaya göre usul bozmasına uyularak verilen hükümlerde bozma ve eleştiri nedenleri dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanık Cengiz müdafiinin eksik incelemeye sübuta, sanık Orhan müdafiinin bir sebebe dayanmayan ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle,
    Sanık Cengiz’in maddi bulgular ve tanık anlatımlarının da doğruladığı ilk ifadelerine göre; Sanık Orhan gurubu ile mağdur Müslüm’ün (Gövde Mustafa-Levent) dahil olduğu grup arasında husumet olup, sanık Orhan’ın bu husumet nedeniyle mağduru öldürmek istediği ve her iki tarafı tanıyan sanık Cengiz’den mağduru gördüğü zaman haber vermesini istediği, sanık Cengiz’in de kabul ettiği, olaydan bir gün önce sanığın mağdurun evine çağırdığı, mağdur evden ayrıldıktan sonra sanık Orhan’a haber verdiği, Bej Murat 124 ile gelen sanık Orhan ve diğerlerinin mağdura yetişememesi nedeniyle eylemlerini gerçekleştiremedikleri, sanık Cengiz’in ertesi gün mağdur’un kendisini almaya geleceğini sanık Orhan’a haber vermesi üzerine, olay günü diğer sanıkların sanık Cengiz’in evi etrafında dolaşıp daha sonra sanık Cengiz"in evine gelip bekledikleri ve evdeki aile fertlerinin bir kısmını ve komşuları gönderdikleri, mağdur gelmeden önce sanıkların bahçeye, avluya ve duvar arkasına saklanarak bekledikleri, mağdur arabası ile geldiğinde araçtan inmeden sanık Cengiz’i çağırdığı, sanık Cengiz’in balkondan mağduru içeri davet ettiği sırada, arabanın içinde bulunan mağdura doğru sanık Cengiz, Orhan ve arkadaşlarının silahla ateş ettikleri, yaralanan mağdurun kaçarak kurtulduğu,olay yerinde ele geçen kovanların tek silahtan atıldığı, 7,65 tabancanın ise tutukluluk yaptığı, kanlı olarak ele geçen tabancanın mağdura ait olduğu olayda,
    Mahkemenin kabul ve gerekçesinde; tüm sanıkların birlikte mağdura ateş ettikleri ancak mağdurdaki yaraların hangi sanığın atışı sonucu meydana geldiği belirlenemediğinin kabul edilmesi karşısında, sanıklar Cengiz ve Orhan’ın eylemlerine uyan 765 sayılı TCK’nun 450/4, 62, 463 ve 59.maddeleri ile 5237 sayılı yasanın 82/1-a, 35, 62.maddeleri ile karşılaştırılarak sonucuna göre lehe hükmün uygulanması gerektiği gözetilmeksizin yazılı şekilde, 765 sayılı TCK’nun 450/4, 62, 65/3, 59.maddeleri uyarınca hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar Cengiz ve Orhan müdafiilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki düşünceden farklı nedenle (BOZULMASINA), 20/07/2011 gününde oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi