20. Hukuk Dairesi 2016/11931 E. , 2016/10484 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi
Taşınmaz hukukuna ilişkin davada ... 2. Tüketici ve ... 1. Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
... 1. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın tüketici mahkemesi sıfatıyla açılmış ise de mahkemece tensiben uyuşmazlığın tüketici mahkemesinin görevine girmediği gerekçesiyle genel mahkeme sıfatıyla davaya bakılmasına karar verildikten sonra, 20.10.2014 tarihli kararı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 02.10.2014 tarih, 2258 sayılı kararı ile yargı alanında ayrı bir tüketici mahkemesi kurulduğu ve 15/10/2014 tarihi itibariyle faaliyete geçtiği, taraflar arasındaki anlaşmazlıkta da tüketici mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
... 2. Tüketici mahkemesince ise 28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun geçici 1. maddesi "Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalar açıldıkları mahkemelerde görülmeye devam eder." şeklinde düzenlendiğinden 6502 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi gereğince davanın ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmeye devam edilmesi gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç Başlıklı 1. maddesinde Kanunun amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde "Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar." hükmüne yer verilmiştir. Satıcı; "Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi"; tüketici ise "Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi" ifade etmektedir. Aynı Kanunun 3. maddesinde de "Tüketici işlemi", "Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukukî işlemi" ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
Bir işlemin 6502 sayılı Kanun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için kanunun amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukukî işlemin olması gerekir.
Somut olayda davacı vekili asliye hukuk mahkemesine tüketici mahkemesi sıfatı ile verdiği 18/11/2013 tarihli dava dilekçesinde özetle: .... Sitesinin imşa edeni dava dışı ... Yapı İnşaat Elektrik Elektronik Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile yine dava dış... arasında düzenlenen taşeronluk sözleşmesi ile, taşeronun yapacağı işler karşısında davaya konu taşınmazın taşerona bırakılacağı düzenlenmiş, bu sözlşeme dayanak alınarak da anılan ... Yapı İnşaat Elektrik Elektronik Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti ile müvekkili arasında daire alım satım sözleşmesi
imzalandığını, ancak müvekkili tarafından şirket yetkilisine ödeme yapıldığı halde, taşınmazın davalı adına tapuda tescil edildiğini ileri ... ili, ... ilçesi, ... köyü ..97 ada 1 sayılı parsel sayılı taşınmazda .. ... Sitesi . Blok .. Kat . nolu taşınmazın davalı adına olan tapu kaydının iptali ile müvekkili adına taputya tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
Taraflar arasında 6502 sayılı Kanunda tanımlanan tüketici ilişkisi bulunmadığı, tarafların tüketici tanımına uymadıkları anlaşıldığından, uyuşmazlığın genel mahkeme sıfatıyla ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesince görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 11/11/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.