22. Hukuk Dairesi 2018/12380 E. , 2018/24920 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, süresi içerisinde davacı vekili ve davalılar vekili tarafından temyiz edilmesi ve ayrıca davacı vekilince duruşma talep edilmesi üzerine, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438. maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin dosya üzerinden yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkili işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalılar vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, Yargıtay (Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi’nin 20/12/2016 tarihli ilamıyla bozulmuştur. Bozma ilamına uyma kararı verilerek devam edilen yargılama neticesinde, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili ve davalılar vekili temyiz etmiştir.
Somut uyuşmazlıkta, uyulmasına karar verilen bozma ilamında, davalılardan ... Tuğla San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin davanın devamı esnasında tasfiye sürecine girdiği ve ticaret sicilinden kaydının terkin edildiği belirtilerek, anılan şirketin ihyası için dava açmak üzere, davacı tarafa süre verilmesi ile ihya sağlandığı takdirde davalı .... ve Tic. Ltd. Şti. hakkında yargılamaya devam edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bozma ilamından sonra devam edilen yargılamada, taraflar, bahsi geçen şirket bakımından ihya davası açıldığını beyan etmişlerdir. Buna rağmen Mahkemece, davalı .... ve Tic. Ltd. Şti. hakkında davanın atiye terk edildiği gerekçesiyle, ihya davasının neticelenmesi bekletici mesele yapılmamıştır.
Gerek 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda ve gerekse de 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nda davanın atiye bırakılması şeklinde bir kavrama yer verilmemiştir. Davanın atiye bırakılması ifadesinden anlaşılması gereken, 1086 sayılı Kanun’un 185/1 maddesinde, 6100 sayılı Kanun’un ise 123. maddesinde düzenlenen davanın geri alınmasıdır. Her iki kanunda düzenlendiği üzere, davanın geri alınmasının hukuki sonuç doğurabilmesi, karşı tarafın açık kabulüne bağlıdır. Diğer taraftan, taraf teşkili sağlanmadan yargılama devam edilerek hüküm tesis edilmesi de mümkün değildir.
Bozma ilamına uyma kararı verilmesi ile artık bozma doğrultusunda işlem yapma yükümlülüğü doğduğu halde, Mahkemece ihya davasının bekletici mesele yapılmaması usul ve kanuna aykırıdır. Anılan sebeple, ihya davasının akibeti araştırılmalı, karar verilmemişse veya kesinleşmemişse bekletici mesele yapılarak, ihya sağlandığı takdirde davalı .... ve Tic. Ltd. Şti. hakkında yargılamaya devam edilmelidir. 6100 sayılı Kanun’un 123. maddesi uyarınca, davanın geri alınmasının hukuki sonuç doğurabilmesinin, karşı tarafın açık kabulüne bağlı olduğu hususu da gözden kaçırılmamalıdır.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20/11/2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.