Esas No: 1995/5209
Karar No: 1997/61
Karar Tarihi: 08.01.1997
Danıştay 11. Daire 1995/5209 Esas 1997/61 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Serbest muhasebecilik faaliyetinde bulunan bir kişinin 1993 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu, kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. Vergi mahkemesi, sözleşmedeki ücretin aylık olarak ödenmesi koşulu getirilmesine rağmen serbest meslek makbuzu düzenlenmesiyle birlikte vergi beyan edilerek vergi kaybına yol açılmadığı için cezalı tarhiyatın terkinine karar vermiştir. Vergi dairesi müdürlüğü ise inceleme raporuna dayanarak cezalı tarhiyatın yasal olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemiştir. Danıştay Savcısı ise temyiz dilekçesinde öne sürülen iddiaların bozma nedenlerine uymadığını ve kararın onanması gerektiğini savunmuştur. Sonuç olarak, Danıştay Onbirinci Dairesi oybirliğiyle vergi mahkemesi kararının onanmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 1995/5209
Karar No : 1997/61
Temyiz İsteminde Bulunan : ...Vergi Dairesi Müdürlüğü
Karşı Taraf : ...
İstemin Özeti : Serbest muhasebecilik faaliyetinde bulunan yükümlünün, 1993 yılı işlemlerinin incelenmesi sonucu düzenlenen rapora dayanılarak aynı yılın Mart, Mayıs, Haziran dönemlerine ilişkin olarak kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. ....Vergi mahkemesinin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararıyla; davacının müşterilerine muhasebecilik hizmeti sunduğu, bu hizmetin sözleşme hükümlerine göre yürütüldüğü, sözleşmede ücretin aylık olarak ödenmesi koşulu getirildiği halde tahsilatın yapılmasıyla birlikte serbest meslek makbuzunun düzenlendiği dönemde katma değer vergisinin beyan edildiği, bu suretle vergi kaybına yol açıldığından bahisle cezalı tarhiyat yapılmış ise de, ancak ücretin elde edildiği anda serbest meslek makbuzu düzenlenebilmesi ve ilgili dönemde beyan edilmesi zorunluluğu karşısında vergi kaybından söz edilemeyeceği gerekçesiyle cezalı tarhiyatın terkinine karar vermiştir. Vergi dairesi müdürlüğü, inceleme raporuna dayanılarak yapılan cezalı tarhiyatın yasal olduğunu ileri sürerek mahkeme kararının bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Savcısı ...'un Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi ...'ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin reddine, .... Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:..., K:... sayılı kararının onanmasına 8.1.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.