Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2635
Karar No: 2021/757
Karar Tarihi: 02.02.2021

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/2635 Esas 2021/757 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı alacaklıya mal satan davacı, ödenmeyen faturalar için ilamsız takip başlatır. Davalı, kısmi olarak itiraz eder ve dava açılır. Mahkeme, faturanın vadesinden önce icra takibine konulduğu için davalının borcunun esasına yönelik itirazının haklı olduğunu belirler. Ticari faizin iskontolu hali olan reeskont faizi uygulanabileceğinden itirazın iptaline karar verilir. Takip miktarı olan asıl alacağa reeskont faizi uygulanarak takibin devamına karar verilir. İcra inkar tazminatı talepleri reddedilir. Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilir ancak tüm temyiz itirazları reddedilir ve hüküm onanır. 3095 sayılı Kanunun 2. maddesi gereği ticari faizin iskontolu hali olan reeskont faizi uygulanabileceği belirtilir.
11. Hukuk Dairesi         2020/2635 E.  ,  2021/757 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 28.02.2017 tarih ve 2015/797 E. - 2017/252 K. sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davacının aralarındaki ticari ilişki gereği davalıya mal sattığını, ancak bir kısım faturaların bedelinin ödenmediğini, bu nedenle davalıya yönelik fatura alacağına dayalı ilamsız takip başlatıldığını, ancak davalının 38.221,20 TL’lik faturaya ve faiz oranına kısmi olarak itiraz ettiğini belirterek davalının 38.221,20 TL’ye ilişkin haksız olan kısmi itirazının iptali ile takibin devamına, %20 tazminata hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davalıya kesilen faturanın vadesinin sipariş yazısında 360 gün olarak belirlendiğini ve bu nedenle henüz faturanın vadesinin gelmediğini, faiz oranın da fahiş olduğunu belirterek davanın reddine ve tazminata hükmedilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece usule ilişkin bozma ilamına uyularak yapılan yargılamaya ve tüm dosya kapsamına göre, 38.221,20.- TL bedelli faturanın vadesinden önce icra takibine konu edildiği, dolayısı ile davalının borcun esasına yönelik bu itirazının haklı olduğu, ayrıca işin ticari olması nazara alınarak takip tarihinden itibaren 3095 sayılı Yasa"nın 2.maddesi uyarınca ticari faizin iskontolu hali olan reeskont faiz oranı uygulanabileceğinden davalının bu yöndeki itirazının ise iptaline karar vermek gerektiği ve alacağın tespiti için bilirkişi incelemesinin gerektiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, itirazın iptali talebinin reddine, faiz oranına yapılan itirazının iptaline, takip miktarı olan 208.656,00.- TL asıl alacağa takip tarihinden itibaren reeskont faizi uygulanmak suretiyle takibin devamına, icra inkar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, davalıdan harç alınmasına yer olmadığına, 02.02.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi