Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/16641
Karar No: 2020/5745
Karar Tarihi: 04.06.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/16641 Esas 2020/5745 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2017/16641 E.  ,  2020/5745 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili ile davalılardan ... vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; davacının davalılardan ... Belediyesi bünyesinde 2003 yılından 01/09/2014 tarihine kadar güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, emekli olarak işten ayrıldığını, davalı Belediyenin taşeronları değişse de davacının belediye bünyesinde on yıldan fazla süre ile çalıştığını, davalı belediyede davacının ara vermeden 12 saat çalıştığını, son bir yıldır 17:30-08:00 vardiyasında nöbet tuttuğunu, davacının son aylık maaşının 1.200,00 TL net olduğunu, davacının kıdem tazminatı ve fazla mesailerinin kendisine ödenmediğini, yıllık izinlerini de kullanmadığını, hafta sonları ve pazar günleri dahil çalıştığını, beyanla, işçilik alacaklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı ... vekili ; zamanaşımı ve husumet itirazlarının bulunduğunu, davalı belediyenin 5393 sayılı Belediyeler Kanununun 67.maddesi gereğince davacının çalıştığı taşeron firmalar ile ihale yasası kapsamında hizmet alım sözleşmesi yaptığını, dava konusu taleplerle ilgili olarak davalı Belediyenin sorumluluğu olmadığını beyanla, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ... Güvenlik Sistemleri Özel Güvenlik Tic.Ltd Şti vekili ; davacının belirli süreli iş sözleşmesi ile davalı şirkette 01/01/2014-31/08/2014 tarihleri arasında çalıştığını, davacının 01/09/2014 tarihinde istifa ettiğini, 6552 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişik yapılması ve bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair Kanununun 8. maddesi gereğince davacının alacağından asıl işvereninin sorumlu olduğunun açık olduğunu, tatil mesai ücretlerinin kendisine ödendiğini, yıllık izinlerini kullandığını, fazla çalışma ücret alacağının da olmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davacı ve davalılardan ... vekillerince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının tüm, davalı ...’nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında, davacının fazla çalışma alacağına hak kazanıp kazanmadığı ve hafta tatili günlerinde çalışıp çalışmadığı hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    Fazla çalışmanın yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir. İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
    Aynı ilkeler, ulusal bayram ve genel tatil alacağının ispatı bakımından geçerlidir.
    Somut olayda, davacı davalıya ait işyerinde haftanın yedi günü en az 12 saat çalıştığını, son bir yılda 17:30- 8:00 vardiyasında gece çalıştığını iddia ederek tanık deliline dayanmıştır. Davalı yan iş yerinde fazla çalışma yapılmadığını savunmuş, çalışma düzenine ilişkin iş yeri kaydı sunmamıştır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının haftanın 7 günü 11 saat çalıştığı kabulü ile haftalık 21 saat fazla çalışma yaptığı belirlenmiştir. Dosya kapsamındaki delillere özellikle davacı tanık beyanına göre ve Dairemizin 201716017 esas sayılı dosyanda kabul edildiği üzere; davacının iki gün gündüz, iki gün gece, iki gün izin şeklinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Söz konusu çalışma sisteminde hafta tatili yapıldığından hafta tatili alacak talebinin reddi gerekirken ve yine fazla çalışma alacağının da bu çalışma sistemine göre hesaplanması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 04.06.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi