Esas No: 1996/3481
Karar No: 1997/35
Karar Tarihi: 15.01.1997
Danıştay 2. Daire 1996/3481 Esas 1997/35 Karar Sayılı İlamı
Özet:
1995 yılında İstanbul'da bir kişiye işkence yapan 3 polis memuru hakkında yapılan soruşturma sonucu il yönetim kurulu kararı verildi. Ancak kararda sanıkların açık kimliklerinin belirtilmediği görüldüğünden kararın bozulmasına ve tüm sanıkların açık kimliklerinin belirtilmesi gerektiği belirtildi. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri ise Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 21.5.1985 tarihli ve 3206 sayılı Kanunla düzenlenen Ek 6'ncı maddesi ile 163 ve müteakip maddeleridir. Kanuna göre, bir memur hakkında il veya ilçe idare kurulu tarafından verilen \"yargılamanın gerekliliği\"ne ilişkin kararlar iddianame niteliği taşır ve iddianamede sanığın açık kimliği ile isnat edilen suçun neden ibaret olduğu, suçun kanuni unsurlarıyla uygulanması gereken kanun maddeleri ve deliller ile duruşmanın yapılacağı mahkemenin gösterilmesi gerekmektedir.
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 1996/3481
Karar No: 1997/35
K A R A R
Tetkik Hakimi: …
Sanıklar: … İli Emniyet Müdürlüğünde görevli 40, 77 ve 134 kod nolu Polis Memurları Suçları: Yakınıcı …'a işkence yapmak.
Suç Tarihi: 17/5/1995
İl Yönetim Kurulu Kararı: Sanıkların meni muhakemelerine Karara İtiraz Eden: Yok
İncelenme Nedeni : Yasa gereği kendiliğinden … Valiliğinden … gün ve … sayılı yazı ile gönderilen soruşturma dosyası ve İl Yönetim Kurulunca verilmiş bulunan … gün ve … sayılı karar incelenerek gereği görüşüldü:
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 21.5.1985 gün ve 3206 sayılı Kanunla düzenlenen Ek 6 ncı maddesinde; Bu Kanunla kaldırılan ilk tahkikat hükümleriyle ilgili olarak, diğer kanunlarda geçen "ilk tahkikat" ibaresinin "hazırlık tahkikatı" olarak değiştirildiği;
Diğer Kanunlarda, C.M.U.K.'nun ilk tahkikat hükümlerine yapılan atıfların, kamu davasının hazırlanmasına ilişkin hükümlerine yapılmış sayılacağı, C.M.U.K.'nun 163 ve müteakip maddelerindeki hükümlerin de tahkikatı yapmakla görevli bulunanlar tarafından uygulanacağı belirtilmiştir.
Bu duruma göre, bir memur hakkında il veya ilçe idare kurulunca verilen ve kamu davasının açılmasına esas olan "yargılamanın gerekliliği"ne ilişkin kararlar "iddianame" niteliği taşımaktadır.
Anılan Kanunun 163/2 nci maddesi uyarınca iddianamede sanığın açık kimliği ile isnat olunan suçun neden ibaret olduğunun belirtilmesi, suçun kanuni unsurlarıyla uygulanması gereken kanun maddelerinin ve deliller ile duruşmanın yapılacağı mahkemenin gösterilmesi gerekmektedir.
Oysa … İl Yönetim Kurulunca verilmiş dosyada mevcut … tarih ve … sayılı kararda ise sanıkların hiçbirisinin isimlerinin açıkça belirtilmediği görülmüştür.
Bu itibarla, C.M.U.K'nun 163/2 nci maddesi uyarınca sanıkların açık kimliklerinin yazılması gerektiği halde, bu yasal zorunluluğa uyulmadığı anlaşıldığından İl Yönetim Kurulu kararının bozulmasına, tüm sanıkların açık kimlikleri yazılması suretiyle yeniden bir karar verilmesi için dosyanın yerine geri çevrilmesine 15.1.1997 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.