Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/7561
Karar No: 2021/749
Karar Tarihi: 02.02.2021

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/7561 Esas 2021/749 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı ile finansal kiralama sözleşmesi yapmış, ancak davalı kira borçlarını ödememiş ve ihtarnameye rağmen borçlarını ödemediği için sözleşmenin feshedilmesini talep etmiştir. Mahkeme davayı kabul etmiş ve malların aynen iadesine karar vermiştir. Ancak karar, temyiz edilmiştir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, davalı vekilinin temyiz itirazlarını kabul ederek kararı bozmuştur. Bozma nedeni, temlik edilen alacak için eksik harç ödenmesi ve davacının harçtan muaf olmadığıdır. Diğer temyiz itirazları ise incelenmemiştir.
İlgili Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu Maddesi 24.
11. Hukuk Dairesi         2020/7561 E.  ,  2021/749 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 27.12.2018 tarih ve 2016/219-2018/1010 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, bazı noksanlıkların ikmali için mahalline gönderilen dosyanın eksikliklerin giderilmesinden sonra gönderildiği anlaşılmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalı tarafın, davacı şirket ile akdedilen 16.02.2012 tarihli finansal kiralama sözleşmesi hükümlerine aykırı davranması nedeniyle keşide edilen ihtarnamede belirtilen sürede kira borcunu ödememesi üzerine sözleşmenin fesholunduğunu ileri sürerek kiralama konusu malların davacıya teslimi, aynen teslim mümkün olmadığı takdirde, dava tarihindeki değerinin sözleşmede belirtilen temerrüt faizi oranından hesaplanacak temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, sözleşme kapsamında davacı şirkete teslim edilen malların kamu hizmetine tahsis edilmiş olan hastanelerde kullanılmakta olması nedeniyle aynen iadenin mümkün olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, davalı tarafın kendisine tebliğ edilen ödeme planına göre kira borçlarını vadesinde ödemediği ve temerrüde düştüğü, ihtarname ile borçların 60 gün içinde ödenmesinin ve ödenmediği takdirde sözleşmenin feshedileceğinin davalıya ihtar edildiği, ancak kira borcunun ödenmediği, sözleşmenin feshi ve malların iadesi koşullarının oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne, davalıya teslim edilen malların davalıdan alınarak davacıya aynen iadesine, aynen iadenin mümkün olmaması halinde İİK 24. maddesinin infazda icra müdürlüğünce dikkate alınmasına karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Dava, finansal kiralama konusu olan malların aynen iadesi, aynen teslim mümkün olmadığı takdirde malların bedelinin tahsili talebine ilişkindir. Dairemizin 18.06.2015 tarihli bozma ilamında “Mahkemece, bu değer üzerinden harcın tamamlattırılıp davaya devam edilmesi gerekirken, eksik harçla davaya devam edilip karar verilmesi ve nihai kararda da bu eksikliğin tamamlattırılmaması doğru olmamış, mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.” denilmiş mahkemece bozma ilamına uyulmuş olup bozmadan sonra alacağın Hayat Varlık Yönetim A.Ş.’ye temlik edildiği, temlik alan davacı şirketin harçtan muaf olduğu belirtilerek eksik harç tamamlattırılmadan karar verilmiştir. Temlik alan alacağın temliği hükümlerine göre temlik edenin yerine geçmektedir. Temlik eden Yapı Kredi Finansal Kiralama Anonim Ortaklığı’nın harçtan muaf olmadığı Dairemizin bozma ilamında açıkça belirtilmesine rağmen hem bozma ilamına uyulup hem de bozma ilamı gereği yerine getirilmeyerek temlik alan davacı şirketin ne sıfatla harçtan muaf olduğu da açıklanmaksızın farazi ve hukuki olmayan bir gerekçeyle eksik harç tamamlanmadan yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
    2-Bozma sebep ve şekline göre, davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davalıya iadesine, 02.02.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi