Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/4841
Karar No: 2013/5408
Karar Tarihi: ...09.2013

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2013/4841 Esas 2013/5408 Karar Sayılı İlamı

23. Hukuk Dairesi         2013/4841 E.  ,  2013/5408 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin, davalı kooperatifin ortağı iken ....08.2012 tarih ve 2012/... sayılı davalı kooperatif yönetim kurulunun kararı ile üyelikten haksız olarak çıkarıldığını ileri sürerek, çıkarma kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre; kooperatif yönetim kurulunun görev ve yetkilerinin düzenlendiği anasözleşmesinin .... maddesinde yönetim kuruluna kooperatif üyeliğinden ihraç kararı yetkisi verilmediği, Kooperatifler Kanunu"nun .../.... maddesine göre karar yönetim kurulu tarafından verilmiş ise, anasözleşmede yönetim kurulunun yetkili kılınması şartı ile hakkında ihraç kararı verilen kooperatif üyesinin üç ay içerisinde genel kurula itiraz edebileceği, davalı kooperatifin anasözleşmesinin .../.... maddesinde bu itiraz yolunun düzenlendiği, yönetim kuruluna açıkça ihraç kararı verme yetkisinin düzenlenmediği, anasözleşmenin .../.... maddesinden zımnen ve üstü kapalı olarak yönetim kuruluna sanki ihraç yetkisi verilmiş gibi gözüküyorsa da, örnek yargı kararları gereğince bu yetkinin açıkça verilmesi gerektiği, yorum yoluyla davalı kooperatif yönetim kuruluna ihraç yetkisi verildiğinin kabul edilemeyeceği, .... maddenin yönetim kurulunun değil genel kurulun görev ve yetkilerini düzenlediği, davalı kooperatifin yönetim kurulu tarafından verilen davacı hakkındaki çıkarma kararı yetkisiz kurul tarafından verildiğinden batıl ve geçersiz olup, yok hükmünde olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne, davalı kooperatifin yönetim kurulu tarafından verilen ....08.2012 tarih ve 2012/... sayılı kararın iptaline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, kooperatif ortaklığından ihraca dair yönetim kurulu kararının iptali istemine ilişkindir.
    1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun ... ncı maddesinin ..., ..., ..., .... fıkralarında, "Kooperatif ortalığından çıkarılmayı gerektiren sebepler anasözleşmede açıkça gösterilir. Ortaklar anasözleşmede açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.
    Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Anasözleşme, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir.
    Çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defteri de yazılır. Kararın onaylı örneği, çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir.
    Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise, ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ etterilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır.
    Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir." hükmüne yer verilmiştir.
    Mahkemece, yönetim kuruluna çıkarma kararı verme konusunda zımni yetki verdiği kabul edilen ve genel kurulun görev ve yetkilerini düzenleyen anasözleşmenin .../.... maddesinde "Yönetim kurulu tarafından verilen ortaklıktan çıkarma kararlarına yapılan itirazları inceleyip, karara bağlamak" sayılmıştır. Tüm bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde yönetim kurulunca verilen çıkarma kararlarına karşı genel kurula itiraz olanağı tanıdığından, yönetim kuruluna ortaklıktan ihraç yetkisi verdiğinin kabulü gerekir.
    Bu durumda, mahkemece, sayfaları eksik olduğu anlaşılan davalı kooperatif anasözleşmesinin tamamı getirtilerek, davacı hakkında verilen ihraç kararının ve dayanak ihtarnamelerinin 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun .... maddesine ve anasözleşmenin ihraç nedenleri ve prosedürü ile ilgili hükümlerine uygun olup olmadığının önce şekli unsurlar, gerektiğinde gerçek borç yönünden bilirkişi incelemesi yaptırılarak tespitinden sonra oluşacak uygun sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı gerekçeyle yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren ... gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, ....09.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi