Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/6607
Karar No: 2017/6637
Karar Tarihi: 10.10.2017

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2015/6607 Esas 2017/6637 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2015/6607 E.  ,  2017/6637 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Dava, itirazın iptali, takibin devamı ve icra inkâr tazmninatı istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Eldeki davada, davacı Kurum tarafından yapılan araştırma ve davalılar hakkında henüz devam ettiği anlaşılan ceza yargılaması nedeniyle, davalılardan ... ve ...’in hasta olmadıkları halde hasta olarak rapor aldırılması ve bu raporların içeriklerine göre Kurumdan ilaç temini ile alınan raporlar nedeniyle vergi indirimine dayalı olarak yaşlılık aylığı bağlanmasına dair işlemler ve diğer tescil işlemlerinde sahtecilik eylemlerine katıldıkları ve tescil belgeleri ile sağlanan sigortalılık nedeniyle Kurumu zarara uğrattıkları iddiasına dayalı olarak diğer davalı ...’in sahte sigortalı olması nedenine dayalı olarak yapılan ilaç yardımları nedeniyle başlatılan takipte, itirazın iptali istemiyle davanın açıldığı anlaşılmakta olup, verilen kararın eksik araştırmaya dayalı olduğu anlaşılmaktadır.
    6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 74. (818 sayılı Borçlar Kanunu 53.) maddesi hükmü gereğince, hukuk hâkimi kesinleşen ceza mahkemesi kararındaki maddi olgu ile bağlıdır. Ceza mahkemesi kendine has usuli olanakları nedeniyle hükme esas aldığı maddi olayların varlığını saptamada daha geniş yetkilere sahiptir. Bu nedenle, hukuk hâkiminin, ceza hâkiminin fiilin hukuka aykırılığını ve illiyet bağı saptayan maddi vakıa konusundaki kabulü ve ceza mahkemesinin kabul ettiği olayın gerçekleşme şekli diğer bir deyişle maddi vakıanın kabulü konusunda kesinleşmiş olan bir mahkûmiyet veya maddi vakıa tespiti yapan beraat hükmüyle bağlı olacağı hem ilmi (Prof Dr. ..., “....’nın Türkçesi Üzerine”, .... Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 56, sayı 2, 2007, s.45-61 ) hem de kökleşmiş kazai içtihatlarla benimsenmiş bulunmaktadır.
    Davaya konu olayda, mahkemece öncelikle davalılardan... hakkında davalı Kurumca tutulan sigortalılık şahsi dosyasının celbi ile sahte sigortalılık ve ceza mahkemesi kararına göre usulsüz kira kontratı ile usulsüz şekilde 5510 sayılı Yasanın 4’üncü maddesinin “b” bendi kapsamında tescilinin sağlandığına dair iddia üzerinde durulmalı, başka bir deyişle Kurum işleminin gerekçeleri ve akıbeti belirlenmeli ve sonrasında, Borçlar Kanununun 74. maddesi uyarınca hukuk hâkiminin, kesinleşmiş ceza kararına konu maddi olgularla bağlı olup, davalılardan...’in sigortalılığının sağlanması sürecinde sahtecilik olgusunun varlığı irdelenmeli, bu kapsamda sigortalılık iptaline dair Kurum işleminin yerindeliği tartışılmalı ve davalılardan...’in takip içerisinde dosyaya yaptığı ödeme iddiası üzerinde durulmak suretiyle gerekçeleri ile birlikte uyuşmazlığı sonlandıracak nitelikte bir karar verilmelidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davacı Kurum avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 10/10/2017 gününde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi