
Esas No: 2013/20198
Karar No: 2014/1765
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/20198 Esas 2014/1765 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Karacasu Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
TARİHİ :16.04.2013
NUMARASI :Esas no:2012/23 Karar no:2013/29
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, taraflarca, her iki dava yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-davalı kocanın, kadına verilen tedbir nafakasına yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Tarafların reddedilen boşanma davalarına yönelik temyiz incelemesine gelince;
Mahkemece, her iki tarafın boşanma davalarının reddine karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden, davacı-davalı kocanın eşini aşağıladığı, ailesine ve eşine yönelik küfür ve hakaretlerde bulunduğu; davalı-davacı kadının da evlilik birliğinden kaynaklanan görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında her iki taraf da dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre; tarafların davalarının kabulü ile boşanmalarına karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davalarının reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harçlarının yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 03.02.2014 (Pzt.)
KARŞI OY YAZISI
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillere, kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacı-karşı davalı (koca)"nın temyiz itirazları yersizdir.
2-Davalı-karşı davacı (kadın)"ın temyizine gelince;
Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden kocanın eşini aşağılayıcı söz ve davranışlarda bulunduğu ve küfrettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân bırakmayacak nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında kadın dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, kadının davasının kabulü ile boşanmaya (TMK.md. 166/1) karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile kadının davasının reddi doğru bulunmamıştır. Hükmün, kocanın davası yönünden onanmasına, kadının davası yönünden ise yukarıda gösterilen sebeple bozulmasına karar verilmesi gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluğa katılmıyorum.