Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/9773
Karar No: 2014/357
Karar Tarihi: 09.01.2014

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2013/9773 Esas 2014/357 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka, müşterisinin internet bankacılığına izinsiz olarak girilip 11.820 TL'nin havale edildiği iddiasıyla dava edilmiştir. Mahkeme, bankanın müşterilerine uyarı ve tavsiyelerde bulunmasına rağmen güvenlik önlemleri konusunda yetersiz kaldığına hükmetmiş ve bankanın ağır kusurlu olduğunu belirtmiştir. Ancak, davalının kusurunun tespit edilemediği ve ihtar tarihinde temerrüde düştüğü için davanın kabulüne karar verilmiştir. Temyiz başvurusunda, alacağın reeskont faizi ile birlikte tahsil edilmesi gerektiği ancak sadece bankalararası mevduata uygulanan reeskont faiziyle tahsil edildiği için kararın düzeltilerek onanması talep edilmiştir. Mahkeme, düzeltme talebini kabul etmiş ve kararın düzeltilerek onanmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri: HUMK’nın 438/7. maddesi.
11. Hukuk Dairesi         2013/9773 E.  ,  2014/357 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    (TİCARET MAHKEMESİ SIFATIYLA)
    VEKİLİ : AV. ...
    VEKİLİ : AV. ...

    Taraflar arasında görülen davada Orhangazi Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 13.03.2013 tarih ve 2011/434-2013/177 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı banka nezdinde bulunan hesabına internet yoluyla girilerek, bilgisi ve onayı dışında 11.820 TL"nin havale edildiğini ileri sürerek, anılan meblağın 18.08.2008 haksız fiil tarihinden itibaren işleyecek bankalararası mevduata uygulanan en yüksek reeskont faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalı finans kurumunun alınacak güvenlik önlemleri konusunda web sayfasında uyarı ve tavsiyelerde bulunmuş olsa da bunları müşteri keyfiyetine bıraktığının ve mevcut sistemin peşpeşe yapılan havaleler karşısında uyarı verip engelleyici bir koruma önlemi taşımadığının belirlendiği, davalının paranın hesaptan çekildiği tarihten önce SMS ile bildirim ve akıllı SMS yoluyla ikinci işlem şifresi gibi ek güvenlik önlemlerini sistemde kullanmadığı, diğer ek güvenlik önlemlerini de kullanıcılarının keyfiyetine bıraktığı, bu nedenle ağır kusurlu olduğu, davalıya atfedilebilecek bir kusurun ise tespit edilemediği, davalının ihtar tarihinde temerrüde düştüğü gerekçesiyle, davanın kabulüne, 11.820 TL"nin 28.08.2008 tarihinden itibaren işleyecek bankalararası mevduata uygulanan reeskont faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, ... davayı şirket yetkilisi sıfatıyla şirket adına açmış olup karar başlığında davacı olarak gösterilmesinin mahallinde her zaman giderilebilecek maddi hata niteliğinde olmasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Ancak, davacının talebine göre alacağın reeskont faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesi gerekirken, bankalararası mevduata uygulanan reeskont faiziyle birlikte tahsiline
    .../...
    -2-


    karar verilmesi doğru görülmemiş ve kararın bozulmasını gerektirmiş ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, HUMK’nın 438/7. maddesi uyarınca, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan sebeplerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan sebeplerle davalı vekilinin temyiz itirazının kabulüyle hüküm fıkrasının 1. bendindeki "bankalararası mevduata uygulanan" ibaresi hükümden çıkartılarak kararın DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 09.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.























    22/01/2014 -


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi