Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/43380
Karar No: 2016/1888
Karar Tarihi: 02.02.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/43380 Esas 2016/1888 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2015/43380 E.  ,  2016/1888 K.

    "İçtihat Metni"




    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak


    YARGITAY

    Taraflar arasındaki dava sonucunda verilen hükmün Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi süresi içinde davalı vekili tarafından istenilmekle, duruşma için tebliğ edilen 02.02.2016 Salı günü belirlenen saatte davalı ... Sağlık Hiz. ve Tes.Turz.San. ve Tic. A.Ş. vekili Av. ... geldi. Karşı taraftan gelen olmadı. Gelenin huzuru ile duruşmaya başlandı. Duruşmada hazır bulunan tarafın sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyadaki belgeler incelendi. Gereği görüşüldü:
    1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ait ... Hastanesinde işe başladığını, daha sonra 01.02.2009 tarihinden 25.12.2013 tarihine kadar davalıya ait ... Hastanesinde çalıştığını, 25.12.2013 tarihinde haklı fesihle işten ayrıldığını, fazla mesai yaptığını, milli bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını, aylık 2286,00 TL ücret aldığını, bu miktarın 1.426,00 TL"sını elden 860,00 TL’sını banka aracılığıyla aldığını, 2013 yılı Kasım ayı ücretinin elden ödenen kısmı ile Aralık ayına ait ücretinin tamamını almadığını, aylık ücretlerinin geç ve düzensiz ödenmesi, fazla mesai, milli bayram ve genel tatil çalışma ücretlerinin ödenmemesi nedeni ile işten ayrıldığını iddia ederek kıdem tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının çalıştığını iddia ettiği Özel ... Hastanesi"nin müvekkili şirketle alakasının olmadığını, başka bir şirketin bünyesinde hizmet verdiğini, davacının müvekkili şirket bünyesinde 04.08.2010 tarihinde işe başladığını, talep edilen alacakların zamanaşımına uğradığını, davacının hiçbir neden göstermeden iş akdini sona erdirdiğini, bu nedenle kıdem tazminatı hakkı bulunmadığını, davacının normal vardiya dışında fazla mesai yapmasının söz konusu olmadığını, kaldı ki Personel Yönetmeliğine göre fazla mesainin onaya bağlı olduğunu, milli bayram ve genel tatil günlerinde çalışmadığını, ücretlerinin ödendiğini beyanla davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davacının ödenmeyen ücret cinsinden alacaklarının bulunması nedeni ile iş sözleşmesini feshinin haklı nedene dayandığı, kıdem tazminatına hak kazandığı, fazla mesai yaptığı, milli bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı, ödenmeyen ücret alacaklarının bulunduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davacıya ödenen aylık ücretin miktarı konusunda taraflar arasında ihtilaf bulunmaktadır.
    Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta pirimi ödenmesi amacıyla zaman zaman, iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
    Somut olayda, mahkemece davacının fesih tarihindeki net ücreti tanık anlatımlarına göre 2286,00 TL olarak kabul edilmiş olup bu kabul eksik incelemeye dayanmaktadır. Bu itibarla davacının meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri bildirilerek ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalıdır. Ayrıca ... İstatistik Kurumu"nun 08.12.2015 tarih ve 73640249-045.02[02]-552-2015-E.464/16514  sayılı Genelgesi"de de belirtildiği üzere Kurumun Web Sitesinden veya “https://....gov.tr/... /kbs.zul” linkinden ulaşılmak sureti ile emsal ücret araştırması toplanacak deliller toplanmış deliller ile birlikte değerlendirilerek aylık ücretin ne olabileceği belirlenmeli, işçilik alacakları da gerekirse yeniden hesaplattırılmalıdır.
    3-Milli bayram ve genel tatil ile hafta tatili ücretlerinin hesaplanması sırasında davacının fiili çalışmasının olmadığı yıllık izinli, raporlu ve mazeret izinli olunan günlerin dışlanmaması da doğru olmamıştır.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında kendisini vekille temsil ettiren davalı taraf yararına takdir olunan 1.350,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 02/02/2016 gününde oybirliği ile karar verildi.








    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi