Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/10804
Karar No: 2014/13834
Karar Tarihi: 02.10.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/10804 Esas 2014/13834 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Kayseri 2. Aile Mahkemesi, küçük B..E.. D.. isimli çocuğun davacılar tarafından evlat edinilmesi isteğiyle açılan davanın reddine karar vermiştir. Ancak davacılar, kararı temyiz etmiştir. Türk Medeni Kanunu'na göre bir küçüğün evlat edinilmesi için evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması gerekmektedir. Eşler ancak birlikte evlat edinebilirler. Eşlerden birinin en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir. Evlat edinmek için küçüğün ana ve babasının rızası gereklidir. Ancak ana ve babadan birinin kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa veya küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa bu hallerde ana ve babadan birinin rızası aranmaz. Eğer küçük bir kuruma yerleştirilmişse ve bir ebeveynin rızası eksikse, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesinin bu rızanın aranıp aranmamasına karar vereceği kanunla düzenlenmiştir. Mahkeme, davayı reddetme gerekçesi olarak bu şartların yerine getirilmemesini göstermiştir. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın zorunlu olarak aracılık faaliyeti yapması gerekli değildir ve karar verilebilmesi için işin esası incelenmeli ve tüm deliller toplanıp değerlendirilmelidir. Bu nedenle mahkemenin davanın reddine karar vermesi hatalı bulunmuştur ve karar bozulmuştur.
18. Hukuk Dairesi         2014/10804 E.  ,  2014/13834 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kayseri 2. Aile Mahkemesi
    TARİHİ : 26/04/2013
    NUMARASI : 2013/55-2013/376

    Dava dilekçesinde, küçük B.. E.. D.. davacılar tarafından evlat edinilmesine karar verilmesi talep edilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; küçük B..E.. D.. davacılar tarafından evlat edinilmesine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece koşulları oluşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Dava, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 305. ve devam eden maddelerine dayalı olarak açılan evlat edinme istemine ilişkindir. Türk Medeni Kanunu"nun 305. maddesi; bir küçüğün evlat edinilmesinin, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlı olduğunu, 306. maddesi; eşlerin, ancak birlikte evlat edinebileceğini, eşlerden birinin, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebileceğini, 309. maddesi; evlat edinmek için küçüğün ana ve babasının rızasının gerektiğini, 311. maddesi; ana ve babadan birinin kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa veya küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa bu hallerde ana ve babadan birinin rızasının aranmayacağını, 312. maddesi; küçük, gelecekte evlat edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana babadan birinin rızası eksik olursa, evlat edinenin veya evlat edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesinin bu rızanın aranıp aranmamasına karar vereceğini, 320. maddesi ise ; küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin aracılık faaliyetlerinin, ancak Bakanlar Kurulunca yetki verilen kurum ve kuruluşlarca yapılabileceği düzenlenmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden ; davacıların 29.04.1999 tarihinde evlendikleri ve bu evliliklerinden çocuklarının olmadığı küçük B.. E.. D..evlat edinmek istedikleri, küçüğün annesi L.. D..’ın küçüğe davacıların baktığını belirttiği ve açılan davayı kabul ettiği, mahkemece 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 320. maddesinde belirtilen ilgili kuruma davacılar tarafından herhangi bir başvuru yapılmadığı gerekçesiyle dava şartı yokluğundan davanın reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler dikkate alındığında; evlat edinme kararı verilebilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının zorunlu olarak aracılık faaliyeti yapması gerekmediği, bunun ancak bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda kalan küçükler bakımından söz konusu olduğu hususu dikkate alınarak işin esası incelenip tarafların tüm delillerinin toplanıp değerlendirilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 02.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi