Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6818
Karar No: 2014/13355
Karar Tarihi: 25.09.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/6818 Esas 2014/13355 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı Şahin'in nüfus kaydının düzeltilmesi için dava açmıştır. Ancak, mahkeme hak düşürücü süre nedeniyle davanın reddine karar vermiştir. Temyiz üzerine Yargıtay, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için kesinleşmiş mahkeme hükmü gerektiğini ancak bu hüküm olmadan açılacak davalarda da her türlü kanıta başvurulabileceğini belirtmiştir. Mahkeme kararında da davacının yanlış beyana dayalı olarak oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesi istendiği, bu nedenle nüfus kaydı düzeltilmesi davası açılması gerektiği vurgulanmıştır. Kararda Türk Medeni Kanunu'nun 36/1 ve 39. maddeleri ile Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 35/1 maddesi de açıklanmıştır. Bu kanun maddelerine göre kişisel durum resmi sicille belirlenir, nüfus kütüklerindeki doğru olmayan kayıtların düzeltilmesi için mahkeme kararı gereklidir ve kayıtların anlamını değiştirecek şerhler konulamaz. Ancak kesinleşmiş mahkeme hükmü olmadıkça kayıtlar düzeltilemez.
18. Hukuk Dairesi         2014/6818 E.  ,  2014/13355 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Aybastı Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 14/11/2013
    NUMARASI : 2011/161-2013/300

    Dava dilekçesinde, davalı Ş.. A.."ın anne ve baba yönünden nüfus kaydının düzeltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde davalı Ş.. A.."ın, davacı ile davalı N.. Y.."nın çocuğu olmasına rağmen dedesi ve babaannesi üzerine kaydedildiğini bildirerek Ş.. A.."ın nüfus kaydının iptali ile gerçek anne ve babası üzerine tescilini istemiştir. Mahkemece hak düşürücü süre nedeni ile davanın reddine karar verilmiştir.
    Türk Medeni Kanunu"nun 36/1. maddesine göre kişisel durum, bu amaçla tutulan resmi sicille belirlenir. Aynı Kanunun 39. ve Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 35/1. maddesi uyarınca ""Kesinleşmiş mahkeme hükmü olmadıkça nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez ve kayıtların anlamını ve taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhler konulamaz. Ancak olayların aile kütüklerine tescili esnasında yapılan maddî hatalar nüfus müdürlüğünce dayanak belgesine uygun olarak düzeltilir.""
    Nüfus kütüklerindeki “doğru olmayan kayıtların” düzeltilmesi için mahkemeden karar alınması zorunludur. İşte bu noktada, nüfus kütüğünde yer alan “doğru olmayan kayıtlar”, ilgilileri veya Cumhuriyet Savcısı tarafından açılacak olan “kayıt düzeltme davası” ile gerçek durumuna uygun hale getirilebilir ki, bu dava uygulamada “nüfus kaydının düzeltilmesi davası” olarak adlandırılmaktadır. Zamanaşımı ve hak düşürücü süreye bağlı olmayan nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davalarda, her türlü kanıta başvurulabilir. (YHGK, 11.02.1998, 2-87/77). Şu durumda; nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin davada resmi kayıt ve belgelere başvurulabileceği gibi, tanık da dinlenebilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında, nüfus kaydının “gerçek durumu” yansıtmadığı, baştan yanlış olarak kütüğe geçirildiğinden söz edilmesi gereklidir. (HGK 30.01.2008 gün 2008/2-36-47 sayılı kararından)
    Dosya içindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davaya konu çocuk davalı Şahin yönünden dava; gerçeğe aykırı beyanla oluşan nüfus kayıtlarının düzeltilmesi isteğine ilişkindir. Anne olduğu iddia edilen Neşe yönünden ise; Türk Medeni Kanununun 282. maddesi uyarınca çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kendiliğinden kurulur başka bir ifade ile; çocuğu doğuran kadın, annesidir. Dolayısıyla anne yönünden açılacak dava soybağı değil, doğuran kadının tespitine ilişkin olacaktır. Bu yönleri itibariyle istemler nüfus kayıt düzeltme davasıdır.
    Bu açıklamalar dikkate alınarak somut olayda yanlış beyana dayalı olarak oluşturulan nüfus kaydının düzeltilmesi istendiğine göre, işin esasına girilip 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 36.maddesi uyarınca nüfus temsilcisinin de huzuru ile yargılamaya devam edilip, davanın kabulü halinde hakları etkilenecek muhtemel mirasçılarının davaya katılımı sağlanması, delillerin toplanması, DNA incelemesi de yapıldıktan sonra davalı Şahin"in, İsmail D... A... ile K.. A.."ın çocuğu olmadığının anlaşılması halinde kaydının iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.09.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi