Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/3914
Karar No: 2014/74
Karar Tarihi: 06.01.2014

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2013/3914 Esas 2014/74 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı şirket, bankadan kredi talebinde bulundu ve talebi kabul edildi. Ancak, banka kredi faiz oranlarını tek taraflı olarak artırdı ve müşteriye tehditler savurduğundan dolayı sözleşmeye uygun faiz ödemek zorunda kaldı. Banka ayrıca uygulamadaki haksızlıklar nedeniyle müşteriden fazladan 71.905 Euro aldı. Davalı banka, tamamen sözleşme şartlarına uygun işlem yaptığını savundu ve davayı reddetti. Mahkeme, erken ödenen kapama bedelinin, davacının talep ettiğinden daha az olduğu ve diğer krediler için uygulanan kesinti oranlarının uygun olduğu sonucuna vardı ve davayı reddetti. Davacı tarafından talep edilen 250.819 Euro’nun faiziyle birlikte tahsiline karar verilmedi. Kararda 83/2. maddesi yer aldı.
Kanun maddesi açıklamaları:
-BK’nın 83/2. maddesi: Tüketici işlemi sayılmayan ticari işlemlerde mücbir sebep veya olağanüstü durumlar hariç, satıcı veya sağlayıcının sözleşmeyle veya yasayla alıcının zararını sınırlama veya kaldırma yetkisi yoktur.
11. Hukuk Dairesi         2013/3914 E.  ,  2014/74 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ



    Taraflar arasında görülen davada .... 31. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 07.11.2012 tarih ve 2011/178-2012/231 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin davalı Bankadan kredi talebinin bulunduğunu, 1.500.000 USD limitli, 60 ay vadeli, 6 aylık Euribor faizi üzerine %3,75 spread ilavesi ile belirlenecek faizli, bir kereye mahsus %1,25 komisyonlu ve erken geri ödeme halinde ise erken geri ödenen ana para üzerinden % 2 oranında erken geri ödeme komisyonu koşulları ile müvekkili şirketin kredi talebinin kabul edildiğini, kredi kullanıldıktan sonra davalı bankanın kredi faiz oranlarını tek taraflı haksız ve hukuka aykırı olarak artırmak için müvekkili şirketin nakde sıkıştığı anı bekleyerek kredi faiz oranlarını artırdığını, sözleşmeye uygun faiz ödenmesi durumunda kredinin kat edileceği tehdidi karşısında müvekkilinin mecburen talep edilen faizi ödemek zorunda kaldığını, bankanın bu haksız ve hukuka aykırı uygulamaları nedeni ile müvekkilinden fazladan 71.905 Euro tahsil ettiğini, erken geri ödeme halinde geri ödenen paranın % 2’si oranında komisyon almak yerine kendi belirlediği erken geri ödeme komisyonuna göre 3.062 Euro aldığını, müvekkili şirketin kredi limitleri müsait olmasına rağmen hiçbir gerekçe göstermeden sözleşmelerle taahhüt ettiği kredileri kullandırmadığını, müvekkili şirketi ödeme yapamaz hale getirdiğini, davalının bu haksız ve hukuka aykırı eylemi nedeni ile nakit akışındaki bozulmayı factoring şirketleri ile gidermeye çalıştığını, böylece kullandığı paranın maliyetinin artması sonucunun ortaya çıktığını, davalının bu tutumu nedeni ile müvekkili şirketin fazladan ödediği faiz tutarının 153.989 Euro olduğunu, davalının taahhütlerinin yerine getirmeyerek müvekkilinin nakit akışını bozduğu ve periyodik ödemeleri keyfi olarak açtığı kredili mevduat hesaplarından karşılayarak bu hesaptan yaptığı ödemelere fahiş fiyatlar uyguladığını, bu işlemler neticesinde müvekkili şirketin uğradığı zarar miktarının 12.130 Euro olduğunu, davalının limitlerin müsait olmasına ve yeterli teminatın bulunmasına rağmen zaman zaman keyfi uygulamalarda kullandırdığı kredilerin telafisi için rotatif krediler kullanılmasının zorunlu hale geldiğini, müvekkili şirketin kullandığı krediler sebebi
    ile fazladan 9.733 Euro faiz ödemek zorunda kaldığını, davalı bankanın müvekkili şirketten haksız ve hukuka aykırı olarak tahsil ettikleri ile haksız ve hukuka aykırı olarak taahhütlerini yerine getirmeyerek müvekkili şirketin uğradığı zararlar toplamının 250.819,00 Euro olduğunu ileri sürerek, fazlaya dair talep ve dava hakları ile BK’nın 83/2. maddesinde yer alan tercih hakları saklı kalmak kaydı ile 250.819,00 Euro’nun faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkili banka tarafından yapılan işlemlerin tamamen taraflar arasında akdedilen sözleşmelere uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalı Banka kayıtlarına göre erken ödenen kapama bedelinin 19.750,90 Euro olup, davacının alınması gerektiğini beyan ettiği 20.738 Euro’dan daha az olduğu, yine banka kayıtlarına göre 1392899 numaralı kredi için % 2 oranı üzerinden 17.277,54 Euro tutarında erken ödeme kapama kesintisi yapıldığı, bu kesinti oranın ise taraflar arasında akdedilen sözleşme şartları ve davalının 10/12/2007 tarihli yazısındaki orana uygun olduğu ve davacı tarafın bu oranı kabul ederek krediyi kullandığı, diğer krediler için kapama ilk yıldan yapıldığından % 5 oranında kesinti yapıldığı, bu oranında uygun olduğu, bu nedenle davacının davalı bankadan komisyon alacağının söz konusu olmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 0,90 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 06.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi