Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/18903
Karar No: 2014/1137

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2013/18903 Esas 2014/1137 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2013/18903 E.  ,  2014/1137 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kayseri 4. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :16.05.2013
    NUMARASI :Esas no:2012/922 Karar no:2013/503

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı (kadın) tarafından; boşanma dışındaki hükümler yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle, davalının kişilik haklarının saldırıya uğradığına ilişkin bir delil bulunmadığından manevi tazminat talebinin reddinin bu sebeple sonucu bakımından doğru olmasına göre davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazları ile tedbir nafakasının miktarına ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Diğer yönlere ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
    a-Davacı (koca) tarafından bundan önce 01.04.2011 tarihinde davalı aleyhinde açılan "terk" (TMK.m.164) sebebine dayanan boşanma davası, "ihtar isteğinin samimi olmadığı, davalının dönmemekte bu sebeple haklı olduğu" gerekçesiyle reddedilmiş, karar 03.07.2012 tarihinde kesinleşmiştir. İhtar isteği, davalının önceki kusurlu davranışlarının affedildiğini veya en azından hoşgörü ile karşılandığını gösterir. Bu sebeple ihtardan önceki olaylara dayanılarak artık davalı kusurlu görülemez. Kaldı ki, terk sebebiyle açılan boşanma davasının reddine ilişkin kararın gerekçesinde "davalının dönmemekte haklı olduğu" kabul edildiğine göre, kesinleşen bu gerekçe karşısında "evlilik birliğini yeniden başlatmak için bir girişiminin olmaması" sebebiyle de davalı kusurlu sayılamaz. Terk sebebine dayanan boşanma davasından önce davalı kadının 25.01.2008 ve 21.01.2009 tarihinlerinde açtığı iki ayrı boşanma davasının reddedilmiş olmasının, eldeki dava bakımından artık bir önemi yoktur. Bu yüzden boşanmaya sebep olan olaylarda davalıyı, diğer tarafa göre ağır kusurlu kabul etmek mümkün bulunmamaktadır. Evlilik birliğinin sona ermesinde ve bu sonuca ulaşılmasında davacı (koca) daha fazla kusurludur. Hal böyleyken davalının ağır kusurlu kabul edilmesi ve buna bağlı olarak maddi tazminat talebinin reddedilmesi doğru bulunmamıştır. Mahkemece yapılacak iş, mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen daha az kusurlu olan davalı yararına Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesi gereğince uygun miktarda maddi tazminat takdir etmekten ibarettir. Bu husus nazara alınmaksızın davalının maddi tazminat isteğinin reddi doğru bulunmamıştır.
    b-Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. (TMK.m.175) Toplanan delillerle, boşanmaya sebep olan olaylarda davalı daha ağır kusurlu olmadığı, her hangi bir geliri ve malvarlığının bulunmadığı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği gerçekleşmiştir. O halde, davalı yararına geçimi için uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gerekirken isteğin reddi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda (2.) maddenin (a) ve (b) bentlerinde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin yukarıda (1.) bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 22.01.2014(Çrş.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi