Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/4530
Karar No: 2021/824
Karar Tarihi: 05.02.2021

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2017/4530 Esas 2021/824 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir taşınmazın (arsanın) tapu kaydı üzerindeki anlaşmazlığı konu alıyor. Yargıtay bozma kararı sonrası yapılan incelemelerde, daha önce belirtilen şartlara uygun şekilde yapılmayan keşif çalışması nedeniyle, mahallinde tarafsız bilirkişilerin ve tanıkların katılımıyla yeniden keşif yapılması gerektiği belirtilmiştir. Keşif sırasında taşınmazın geçmiş durumu, kullanım şekli, mülkiyet geçmişi, imar-ihya durumu gibi konulara ayrıntılı olarak değinilmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi istenmiştir. Kararda referans gösterilen kanun maddeleri 6360 sayılı Kanun ve Medeni Kanun'daki tapu kaydı ve mülkiyet konularındaki hükümlerdir.
16. Hukuk Dairesi         2017/4530 E.  ,  2021/824 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    ...

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:

    Yargıtay bozma ilamında özetle; "Hüküm tarihinden önce yürürlüğe giren 6360 sayılı yasa gereği davacı tarafa ...’na da davasını yöneltmesi için süre ve imkan tanınması, taraf teşkilinin sağlanması halinde mahallinde yeniden keşif yapılarak, 3 ziraat mühendisi ile jeodezi ve fotogrametri mühendisinden oluşacak uzman bilirkişi heyeti aracılığı ile hava fotoğrafı incelemesi yapılması, yerel bilirkişi ve tanık beyanlarının bilirkişi raporlarıyla denetlenmesi ve sonucuna göre karar verilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne, fen bilirkişi raporunda (A) harfi ile gösterilen 2.738,27 metrekare yüzölçümündeki bölümün davacı ... adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Bozma ilamına uyulmakla taraflar yararına usuli kazanılmış hak oluşur. Bu hakkın zedelenmemesi için bozma ilamının gereklerinin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekir. Hükmüne uyulan bozma ilamında; "dava tarihinden en az 20 yıl ve daha önce çekilmiş hava fotoğrafları üzerinde inceleme yaptırılarak bu yolla taşınmazın hangi tarihte imar-ihyasının tamamlandığı ve bu tarihten dava tarihine kadar kazanma koşullarının oluşup oluşmadığının belirlenmesi, yerel bilirkişi ve tanık beyanlarının bilirkişi raporları ile denetlenmesi" gereğine değinilmiştir. Ne var ki, Mahkemece taşınmaz başında yerel bilirkişi ve tanıklar dinlenmeksizin sadece teknik bilirkişiler refakate alınmak suretiyle keşif yapılmış ve taşınmaz bölümünün davacıya kimden ne şekilde intikal ettiği, davacının zilyetliğinin bulunup bulunmadığı araştırılmamış olması nedeniyle bozma gereklerinin tam olarak yerine getirildiğinden söz edilemez.
    Hal böyle olunca; doğru sonuca varılabilmesi için Mahkemece, mahallinde tarafsız, yöreyi iyi bilen ve elverdiğince yaşlı kişiler arasından seçilecek üç kişilik yerel bilirkişi kurulu, tarafların aynı yöntemle tespit edip bildirecekleri tanıklar ve fen bilirkişisinin katılımıyla yeniden keşif yapılmalı ve yapılan bu keşif sırasında dinlenilecek yerel bilirkişi ve taraf tanıklarından, taşınmazın geçmişte ne durumda bulunduğu, ilk olarak ne zaman ve nasıl kullanılmaya başlandığı, kime ait olduğu, kimden ve nasıl intikal ettiği, imar-ihyaya konu edilip edilmediği, imar-ihyaya konu edilmişse ihyanın ne zaman başlayıp bitirildiği etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılmalı, bilirkişi ve tanık sözleri bilirkişi raporları ile komşu parsel tutanak ve dayanakları ile denetlenmeli, dinlenen mahalli bilirkişi ve tanık beyanlarının çelişmesi halinde gerektiğinde yüzleştirme yapılmak suretiyle çelişki giderilmeye çalışılmalı; teknik bilirkişiden, keşfi takibe elverişli şekilde krokili rapor alınmalı; bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bu hususlar göz ardı edilerek eksik inceleme ile yazılı olduğu şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 05.02.2021 gününde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi