
Esas No: 2015/1186
Karar No: 2016/5370
Karar Tarihi: 28.03.2016
Hırsızlık - mala zarar verme - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2015/1186 Esas 2016/5370 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Çocuk Mahkemesi
SUÇ : Hırsızlık, mala zarar verme
HÜKÜM : Mahkumiyet
Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
I-Suça sürüklenen çocuk ... hakkında mala zarar verme suçundan kurulan hükmün incelenmesinde;
14.04.2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6217 sayılı Yasanın 26. maddesi ile 5320 sayılı Kanuna eklenen geçici 2. maddesi uyarınca, hapis cezasından çevrilenler hariç olmak üzere, sonuç olarak belirlenen üçbin Türk Lirasına kadar olan (üçbin Türk Lirası dahil) mahkumiyet hükümleri kesin olup, hüküm tarihi, cezanın türü ve miktarı itibariyle hükmün temyizi mümkün olmadığından suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin temyiz isteminin 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK"un 317. maddesi uyarınca tebliğnameye uygun olarak REDDİNE,
II-Suça sürüklenen çocuk ... hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükmün incelenmesinde;
Suça sürüklenen çocuk hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildikten sonra denetim süresi içerisinde kasıtlı suç işlediğinden mahkemesine ihbar yapılması üzerine, mahkeme tarafından, 5271 sayılı CMK’nın 175 ve devamı maddelerine uygun şekilde duruşma açıldığı, suça sürüklenen çocuk ve müdafinin meşruhatlı (duruşmaya gelmemeleri halinde yokluklarında karar verileceği ihtarını içerir) olarak davet edildiği, suça sürüklenen çocuğun duruşmaya katılmadığı, ancak müdafisinin duruşmaya katılarak savunmada bulunduğu; suça sürüklenen çocuk hakkında sosyal inceleme raporu alınmadığı ancak 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu"nun 35/son maddesi uyarınca alınmama gerekçesinin kararda gösterildiği; ayrıca çalınan malın 3. kişiye satılması halinde, TCK"nın 168. maddesinin uygulanabilmesi için hırsızlık suçunun failinin, sattığı yeri veya kişiyi söyleyerek çalınan malın hırsızlık suçunun mağduruna iadesini sağlamasının yanında, failin bizzat pişmanlık göstererek, satın alan iyiniyetli ise; aynen geri verme veya tazmin suretiyle satın alanın zararını da gidermesinin gerekeceği, temyize konu olayda ise suça sürüklenen çocuk ..."ın bizzat pişmanlık göstererek çalınan eşyayı satın alan kişinin zararını gidermemesi nedeniyle etkin pişmanlık hükümlerinin şartlarının oluşmadığının anlaşılması karşısında; bu yönlerden bozma isteyen tebliğnamedeki düşünceye iştirak edilmemiştir.
6352 sayılı Yasanın 100. maddesi ile CMK"nın 324. maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen cümle gereğince, suça sürüklenen çocuğa yüklenen yargılama giderinin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106. maddesindeki terkin edilmesi gereken tutardan az olması nedeniyle Devlet Hazinesi üzerinde bırakılması hususu infaz aşamasında resen dikkate alınabileceğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak ONANMASINA, 28.03.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.