Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/8178
Karar No: 2014/10996
Karar Tarihi: 12.06.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/8178 Esas 2014/10996 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı Esensan Matbaacılık şirketi, İş Bankası'ndan kredi çekip teminat olarak sahte imzalı 5 adet bonoyu bankaya vermişti. Banka, bonoların bedellerini tahsil ederken 2 adet bononun ödenmemiş olduğunu fark etti ve protesto etti. Davacı, diğer senetleri olduğu halde bankanın kendilerine bu bonoları ödeme yapmayarak kandırdığını iddia ederek bonoların kendilerine ait olmadığının tespit edilmesi ve borçlarının olmadığının kabul edilmesi için dava açtı. Mahkeme, davaya konu olan bonolar üzerindeki imzaların davacıya ait olmadığı, bankanın iki bononun bedelini kabul ettiği ve müştereken ve müteselsilen tahsil edilen 20.000 TL'nin geri alınarak davacıya ödenmesine karar verdi. Ancak, ödemesi yapılan 2 adet senet için kabul kararı verilmesine yönelik hüküm, Borçlar Kanunu 818. maddesinin uygulanmamış olması nedeniyle bozuldu. Bu madde, \"Borçlu olmadığı şeyi ihtiyariyle veren kimse hataen kendisini borçlu zannederek verdiğini ispat etmedikçe onu istirdat edemez. Müruru zamana uğramış olan bir borcu eda yahut ahlaki bir vazifeyi ifa için verilen şey, geri alınamaz.\" şeklinde hüküm veriyor.
19. Hukuk Dairesi         2014/8178 E.  ,  2014/10996 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Konya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 25/02/2014
    NUMARASI : 2012/238-2014/87

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı Banka vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalı Esensan Matbaacılık şirketinin diğer davalı iş bankasından Genel Kredi Sözleşmesine dayalı kredi çekmiş olduğunu, karşılığında davalı bankaya müvekkili şirket tarafından keşide edilmiş sahte imzalı 5 adet bonoyu teminat amacıyla bankaya vermiş olduğunu,bu bonoların ne zaman bankaya verildiğini ve bu bonolar karşılığında ne zaman kredi çekildiğini bilmediğini, 10,000 TL bedelli iki bononun ödenmesi için banka tarafından telefonla arandığını, müvekkilinin bankaya senetteki imzanın kendisine ait olmadığını ve böyle bir borcun olmadığını beyan etmesine rağmen banka müdürünün protesto işlemlerine başlanılması talimatını verdiğini, müvekkili şirketin ise kredili çalıştığından ve o tarihlerde kredi başvurusu bulunduğundan senedin protesto edilmemesi için 2 adet senedi ödemeyi kabul ettiğini, bu esnada daha bankanın elinde müvekkilinin diğer senetleri olduğunu söylemediğini, senetlerde müvekkili şirketin kaşesinin bulunmadığını belirterek, davalı banka tarafından müvekkilinden tahsil edilen iki adet bono nedeniyle 20.000,00 TL nin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, tahsil edilmeyen ve halen davalı bankanın elinde olan üç adet bonodan dolayı da borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı İş bankası vekili, müvekkil bankanın diğer davalı ile aralarında imzaladıkları kredi sözleşmeleri gereği müvekkil banka şubesi tarafından kredilerin tahsis edildiğini, müvekkili banka tarafından, davacıya kullandırılan krediler kapsamında, davacının keşidecisi olduğu davaya konu bonoların, müvekkil bankaya diğer davalı .... matbaacılık ve Amb. san. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından devredildiğini, davaya konu bonoların vadeleri gelmeden önce ihbarnameler gönderildiğini ve davacıya tebliğ edildiğini, 17/01/2012 vade tarihli, 10.000,00 TL bedelli ve 17/02/2012 vade tarihli 10.000,00 TL bedelli bonoların bedellerinin müvekkil banka tarafından davacıdan tahsil edildiğini, 17/03/2012 vade tarihli 10.000,00 TL bedelli ve 10/04/2012 vade tarihli 16.000,00 TL bedelli bonolar hakkında davacı firmaya ödeme protestolarının gönderildiğini, söz konusu bonolara ilişkin müvekkil bankaya her hangi bir ödeme yapılmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı .... Matbaacılık Amb.Gıda San.Ltd.Şti "ye usulüne uygun tebligata rağmen duruşmalara katılmamış kanıtta sunmamıştır.
    Mahkemece toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporu doğrultusunda, davaya konu bonolar üzerindeki imzaların davacıya ait olmadığı, davalı bankanın iki adet bono bedelinin tahsil ettiğini kabul ettiği, gerekçesiyle davanın kabulüne, bedeli ödenmeyen 3 adet bonolardan dolayı davacının davalılara borçlu bulunmadığının tespitine, bedeli ödenen 2 adet bonodan dolayı Davacının davalı İş Bankasına ödediği 20.000,00 TL nin bu davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, karar verilmiş , hüküm davalı banka vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    1)Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı banka vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan öteki temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2)818 sayılı BK 62.maddesine göre - Borçlu olmadığı şeyi ihtiyariyle veren kimse hataen kendisini borçlu zannederek verdiğini ispat etmedikçe onu istirdat edemez. Müruru zamana uğramış olan bir borcu eda yahut ahlaki bir vazifeyi ifa için verilen şey, geri alınamaz.-hükmü yer almaktadır. İcra takibi bulunmadan davacının 17/01/2012 ve 17/02/2012 vade tarihli 2 adet senedi rızaen ödediği anlaşılmaktadır. Mahkemece bu madde hükmü üzerinde durulmadan, ödemesi yapılan 2 adet senet için kabul kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı banka vekilinin sair temyiz istemlerinin reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı banka lehine BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 12.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi