Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/18257
Karar No: 2015/2532
Karar Tarihi: 25.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/18257 Esas 2015/2532 Karar Sayılı İlamı

11. Hukuk Dairesi         2014/18257 E.  ,  2015/2532 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Asliye Hukuk Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 03/06/2014 tarih ve 2014/669-2014/1161 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin doktor olup, tıpta uzmanlık sınavına katılmak amacıyla gittiği Ankara"dan Diyarbakır"a dönmek için davalı şirketin ... sefer sayılı, 16.05.2011 tarih, 14:00 saatli uçağından bilet aldığını, müvekkilinin check in işlemlerini yaptırarak gerekli kontrollerden geçip uçağa bindiğinde, yerinde başka birinin oturduğunu gördüğünü, görevlileri çağıracak iken kendisine hiçbir açıklama yapılmadan müdahale edildiğini, uçaktan indirildiğini ve sonra da yerinin başkasına satıldığı, yanlışlık yapıldığı, bir sonraki uçuşla gönderileceği yönünde açıklama yapıldığını, müvekkilinin hava alanında dokuz saat bekleyerek saat 23:00"deki uçak ile Diyarbakır"a döndüğünü, müvekkilinin davalının kusuru nedeniyle mağdur edildiğini, haksızlığa uğradığını ve herkesin içinde hiçbir açıklama yapılmadan uçaktan indirilmesinin kendisini son derece üzdüğünü ileri sürerek, müvekkilinin mağduriyeti nedeniyle 10.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, iş bölümü ve yetki itirazında bulunmuş, genel müdürlüğün taraf ehliyetinin olmadığını, davada ..."na husumet yöneltilmesi gerektiğini belirterek, müvekkilinin hukuka aykırı bir uygulaması bulunmadığını, manevi tazminat talebinin yasaya ve usule uygun olmadığı gibi sebepsiz zenginleşme sonucunu doğuracak ve eylemi özendirecek nitelikte olduğunu, manevi tazminat talebinin sınırlı sorumluluk limitlerini aşmaması gerektiğini, davacı tarafından ancak karar tarihiden itibaren faiz talep edilebileceğini savunarak,davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak yeniden yapılan yargılama sonunda; iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; davacının check in verilen bilet gereği tam yerine oturacak iken olayın ne olduğu açıklanmadan herkesin içinde uçaktan indirilmesinin kişilik haklarına bir saldırı olduğu, bu durumda davacının davaya konu olay nedeniyle manevi tazminat talebinde haklı olduğu, M.K."nın 4. maddesi dikkate alınmak suretiyle manevi tazminatın matematiksel bir uygulama yapmaksızın, olayın oluş biçimi, zararın niteliği ve derecesi göz önüne alınmak suretiyle ve miktarı belirlerken olayın meydana gelmesinde tarafların kusur oranları göz önüne alınmak sureti ile tarafların tespit olunan sosyal ve ekonomik durumları, davalı için bir ceza, davacı için zenginleştirici ve özendirici olmayacak ancak zarara uğrayanda huzur duygusu ve manevi ızdırabın dindirilmesinde etki yaratacak kadar olması gerektiği ve yine toplumun moral yapısı, paranın satın alma değeri ve günümüzün ekonomik koşullarına uyum sağlayacak miktarda olması gerektiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulü ile takdiren 5.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, fazla istemin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 256,05 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 25/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi