Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/16719
Karar No: 2015/1930
Karar Tarihi: 16.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/16719 Esas 2015/1930 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, kredi borcunu ödeyemedikleri için bankanın ipotekli karkas fabrika binasını ve eklerini icra takibine konu edip ihaleyle sattığını ve daha sonra satış bedelini yüksek tutarak müvekkillerini zarara uğrattığını iddia ederek 10.000 TL'nin faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmişlerdir. Mahkeme, davacıların iddialarını hile kanıtlayacak yeterli delil sunamadıkları gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Yargıtay da davacıların temyiz itirazlarını reddederek kararı onamıştır.
Kararda geçen kanun maddeleri:
- Türk Borçlar Kanunu madde 24: Yapılan işlem, tarafın açıkladığı iradesine uygun olarak ve hukuka uygun yoldan gerçekleştirilir.
- Türk Borçlar Kanunu madde 28: Gerçeğe aykırı beyanda bulunarak veya kusurlu davranarak karşı tarafı aldatacak şekilde bir irade açıklamasında bulunulması, açıklamanın varlığı karşı tarafın kabul etmesiyle bir anlaşma meydana gelmiş olsa bile geçerli değildir.
- Türk Ticaret Kanunu madde 48: İşletmenin iyi niyetle işletilmesi esastır.
11. Hukuk Dairesi         2014/16719 E.  ,  2015/1930 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada (Kapatılan) Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 25/02/2014 tarih ve 2012/489-2014/89 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili ile katılma yoluyla davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacılar vekili, müvekkili şirketin davalı bankadan kullandığı krediye karşılık banka lehine ipotek tesis edilen karkas fabrika binası ve eklentilerinin davacının kredi borcunu geri ödemede temerrüde düşmesi üzerine ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibine konu edildiğini ve yapılan ihale sonucunda 5.300.000 TL karşılığında davalı bankaya satıldığını, davalı banka ile müvekkillerinden Derya ve ... arasında taslak protokol akdedildiğini, söz konusu protokolde diğer davacıların başka kişilere borçlu olmaları sebebiyle yer almadığını, dava konusu taşınmazın geri satış bedelinin 4.828.025 TL olarak kararlaştırılmış olmasına rağmen satış bedelinin taslak protokole yazılmaması konusunda davalı banka tarafından müvekkillerinin ikna edildiğini, ancak daha sonra yapılan vefa sözleşmesinde banka tarafından satış bedelinin 6.000.000 TL olarak belirlendiğini, buna müvekkilinin itirazı sonucunda taşınmazın bankaya mal olan bedeli ile müvekkillerinden tahsil edilecek bedel arasında fark olması halinde farkın müvekkillerine iade edileceği taahhüdünde bulunulduğunu, müvekkillerine söz konusu sözleşmenin belirtilen tutar üzerinden hile ile imzalatıldığını, müvekkilinin yaptığı araştırmada taşınmazın davalı bankaya 6.000.000 TL"ye mal olmadığını öğrendiğini, davalı bankanın müvekkillerinin kendisine olan güvenini kullanarak dava konusu taşınmazı maliyet bedeli üzerinden satmayı vaat etmesine rağmen hile ile maliyet fiyatından çok daha fazla bir rakama sözleşmeyi imzalattığını ve müvekkillerinin zarara uğramasına sebebiyet verdiğini ileri sürerek, şimdilik 10.000 TL"nin faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacılardan ... ve ... dışında kalan kişilerin taslak protokol ve akabinde yapılan vefa sözleşmesinin tarafı olmamaları sebebiyle dava açma haklarının bulunmadığını, dava konusu taşınmazın davalı şirkete satıldığını, dolayısıyla var olduğu iddia edilen zararı dava konusu edebilecek kişinin bu şirket olduğunu, bu sebeple davanın taraf sıfatı yokluğundan dolayı ret edilmesi gerektiğini, davacıların hak düşürücü süreyi kaçırdıklarını, sözleşme yapma teklifinin bizzat davacılar tarafından yapıldığını, dava konusu olayda aldatma unsurundan bahsedilemeyeceğini, müvekkili tarafından davacılara taşınmazın satın alınan bedeli üzerinden devredileceği yönünde bir taahhütte bulunulmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davacı şirketin kredi borcuna karşılık üzerinde ipotek tesis edilen ve yapılan takip sonucunda davalı bankaca satın alınan taşınmazın, tekrar davacı şirkete satılması hususunda yapılan vefa sözleşmesine istinaden davalı banka tarafından taşınmazın 15.06.2011 tarihinde davacı şirkete satışı yapılarak adına tescil edildiği, satış bedelinin bu sözleşmede 6.000.000 TL olarak kararlaştırıldığı, davacılar her ne kadar hile yapıldığını iddia etmişler ise de, davacı şirketin borçlarını ödeyemediği ve dava konusu taşınmazı ipotek verdiği ve ilk açık artırımda alıcı bulunmaması nedeniyle ikinci açık artırımda taşınmazı 5.300.000 TL bedelle alacaklı bankanın aldığı ve davacı ile davalı arasında serbest iradeleri ile taşınmazın davacıya devri hususunda 6.000.000 TL bedelle vefa sözleşmesi yaptıkları, davalının da vefa sözleşmesine uygun tapuda satışını yaptığı, gerek vefa sözleşmesi gerekse tapu satışı birlikte değerlendirildiğinde davacı şirketin özgür iradesi ile imzaladığı keza tapuda resmi memur önünde yapılan satışta da taşınmazı satın aldığı esnada herhangi bir ihtirazı kayıt ileri sürmediği ve davalının hilesini de kanıtlayamadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacılar vekili ve katılma yoluyla davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacılar vekili ile katılma yoluyla davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacılar vekili ile katılma yoluyla davalı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenlerden alınmasına, 16/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi