Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5504
Karar No: 2014/9793
Karar Tarihi: 26.05.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/5504 Esas 2014/9793 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir itirazın iptali davasında, davacı vekili tarafından alacağı temlik eden banka ile dava dışı İ...Ltd. Şti. arasında imzalanan genel kredi sözleşmesi uyarınca kredi kullandırıldığını, davalının da sözleşmeyi müşterek borçlu müteselsil kefil olarak imzaladığını belirtilerek, takibin devamına ve icra inkar tazminatına hükmedilmesi talep edilmiştir. Ancak mahkeme, bankaya tevdii edilen müşteri çek ve senetlerinin asıl alacaktan mahsup edilmediğini, borca mahsuben temlik eden bankaya tevdii edilen çek ve senetlerin ödenmediğini veya karşılıksız kaldığını ispat edilemediğini belirterek davanın reddine karar vermiştir. Mahkeme ayrıca, borcun yenilendiğine ilişkin yazılı bir delil sunulmadığı için davacının alacağını çek ve senetlere dayanarak takibe girişip tahsilde isteyebileceğini, ancak ispat külfetinin davalı borçluda olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle, mahkeme kararı temyiz edilmiştir. Yargıtay ise, henüz ödenmemiş olan ve takibi devam eden çek ve senetlerin davadan önce ödenmiş olduğu varsayılarak hüküm kurulmasının doğru olmadığını belirtmiş ve davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bozulmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri:
- 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 114. maddesi: Taraflarca sözleşme ile kararlaştırılmadıkça kambiyo senedi düzenlenmesi tek başına borcun yenilendiğini göstermez.
19. Hukuk Dairesi         2014/5504 E.  ,  2014/9793 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara 10. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 24/06/2013
    NUMARASI : 2011/627-2013/329


    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili; alacağı temlik eden banka ile dava dışı İ...Ltd. Şti. arasında imzalanan genel kredi sözleşmesi uyarınca kredi kullandırıldığını, davalının da sözleşmeyi müşterek borçlu müteselsil kefil olarak imzalandığını, keşide edilen ihtarnameye rağmen kredi borcunun ödenmemesi üzerine asıl borçlu ile davalı aleyhine icra takibine girişildiğini, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu belirterek itirazın iptali ile takibin devamına ve icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; asıl alacağa mahsuben ilgili bankaya tevdii edilen müşteri çek ve senetlerinin asıl alacaktan mahsup edilmediğini, tevdii edilen bu müşteri çek ve senetlerinin ne kadarının tahsil edildiğinin bilinmediğini, ancak hiç birinin iade edilmediğini belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporları doğrultusunda; bankanın kredi sözleşmesine dayanarak 09/06/2009 tarihinde takip başlattığı, aynı tarihte borçlular tarafından kendisine tevdii edilen ve ödenmeyen çek ve senetleri de farklı takip dosyalarında takibe koyduğu, bu takiplerin de halen derdest olduğu, davacının borca mahsuben temlik eden bankaya tevdii edilen çek ve senetlerin ödenmediğini veya karşılıksız kaldığını ispat edemediği, bankaya tevdii edilen çek ve senetlerin davalı borcundan mahsup edilmesi gerektiği, bilirkişi raporuna göre icra takip tarihi ile belirlenen 8.329,77 TL borcun da takip tarihinden sonra ve davadan önce borçlular tarafından 35.000,00 TL ödeme yapılarak fazlasıyla karşılandığı gerekçesiyle davacının dava açmakta hukuki yararı olmadığından davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, genel kredi sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili için girişilen icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
    Davalı vekili savunmasında, kredi borcunun verilen çek ve senetlerle ödendiğini savunmuştur. Davacı vekili ise savunmada belirtilen çek ve senetlerin mahkemeye bildirdikleri dışındakilerin tahsil edilmediğini açıklamıştır.
    Dava tarihinde yürürlükte bulunan 818 sayılı BK."nın 114. maddesi uyarınca taraflarca sözleşme ile kararlaştırılmadıkça kambiyo senedi düzenlenmesi tek başına borcun yenilendiğini göstermez. Somut olayda borcun yenilendiğine ilişkin yazılı bir delil sunulmadığına göre davacı alacağını hem temel ilişkiye dayanarak hem de çek ve senetlere dayanmak suretiyle takibe girişip tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla isteyebilir.
    Savunmada sözü edilen çek ve senetlerle ilgili takiplerin derdest olduğu ve henüz ödemelerin gerçekleşmediği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Nitekim davacı vekili de bu hususlara değinerek bilirkişi raporuna itiraz etmiştir. Ödeme savunmasının ispat külfeti davalı borçludadır.
    Mahkemece henüz ödenmemiş olan ve takibi devam eden çek ve senetlerin davadan önce ödenmiş olduğu varsayılarak ve ispat külfeti kendisinde olmayan davacının bunların ödenmediğini ispatlayamadığı şeklindeki yanılgılı gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 26.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi