Esas No: 2019/9533
Karar No: 2022/2256
Karar Tarihi: 14.02.2022
Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2019/9533 Esas 2022/2256 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme kararı, bir kişi hakkında mühür bozma suçundan açılan davada beraat kararı verildiği yönündedir. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun kararından da bahsedilen özette, yerel mahkeme hükmünün temyiz edilmemesi durumunda kesinleştiğine ve bu aşamada dava zamanaşımının sona erdiğine, kanun yararına bozma talebinde ise dava zamanaşımına ilişkin hükümlerin sadece yasa izin verdiği durumlarda uygulanabileceğine dikkat çekilmiştir. Kararda, temyiz edilmeksizin kesinleşen hüküm tarihinden kanun yararına bozma kararı tarihine kadar geçen sürenin dava zamanaşımı hesaplamasına göz önünde alınmaması gerektiği ifade edilmiştir. Son olarak, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle hüküm ONANMIŞTIR. Kararda geçen kanun maddeleri belirtilmemiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Mühür bozma
HÜKÜM : Beraat
Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 21.01.2020 tarihli, 2017/15-618 Esas ve 2020/16 Karar sayılı kararında yer alan "taraflara usulüne uygun şekilde tefhim veya tebliğ edilen hüküm, temyiz edilmemesi hâlinde kesinleşmekte ve kesinleşme anına kadar işleyen dava zamanaşımı, bu aşamada sona ermektedir. Diğer olağanüstü yasa yollarında olduğu gibi kanun yararına bozmada da dava zamanaşımına ilişkin hükümler ancak yasanın açıkça izin verdiği hâllerde uygulanabileceğinden, kanun yararına bozma talebi üzerine yapılan incelemede, Yargıtay ilgili dairesince yerel mahkeme hükmünün kanun yararına bozulmasına karar verildiği durumda, yerel mahkeme hükmünün temyiz edilmeksizin kesinleştiği tarih ile Yargıtay ilgili dairesinin karar tarihi arasında geçen sürenin dava zamanaşımının hesaplanmasında göz önünde bulundurulmaması gerektiğinin kabulü zorunludur. Ancak yerel mahkeme hükmünün kanun yararına bozulması üzerine dosyanın derdest hâle gelmesi nedeniyle yargılamaya devam edildiğinde Yargıtay ilgili dairesinin kanun yararına bozma kararı tarihinden itibaren geçerli olmak üzere süre işlemeye devam edeceğinden dava zamanaşımı buna göre hesaplanmalıdır " şeklindeki kabul nazara alınarak somut olayda, hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği 23.12.2011 tarihinde duran zamanaşımının kanun yararına bozma talebinin kabulüne dair Yargıtay 11. Ceza Dairesinin 16.04.2015 tarihli bozma ilamından itibaren işlemeye devam ettiği gözetilerek yapılan incelemede;
Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp gerekçeli kararda gösterilen ve değerlendirilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan kanaat ve takdirine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak dosya içeriğine uygun şekilde açıklanan gerekçeye göre; yüklenen suçun yasal unsurları itibarıyla oluşmadığı Mahkemece kabul ve takdir kılınmış olmakla, katılan vekilinin temyiz nedenleri yerinde görülmediğinden hükmün ONANMASINA, 14.02.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.