Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2557
Karar No: 2020/3162

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2017/2557 Esas 2020/3162 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, bir kooperatif genel kurul kararının iptali davasıdır. Davacı vekili, genel kurul toplantısında yapılan usulsüzlükleri ve yasaya aykırı kararları gerekçe göstererek, alınan kararların iptalini talep etmiştir. Ancak mahkeme, yapılan incelemeler sonucunda davacının iddialarının yeterince somut delillere dayanmadığı ve alınan kararların kanuna, ana sözleşmeye ve iyiniyet kurallarına uygun olduğunu belirterek, davanın reddine karar vermiştir. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da istinaf başvurusu reddedilmiş ve karar kesinleşmiştir.
Kanun maddeleri:
- Türk Ticaret Kanunu'nun 372. maddesi: Kooperatiflerde genel kurulun toplanması ve karar alınması hakkında hükümler yer almaktadır.
- Kooperatifler Kanunu'nun 62. maddesi: Genel kurul toplantısında gündem dışı konuların görüşülüp karara bağlanması hakkında hükümler yer almaktadır.
- Kooperatifler Kanunu'nun 63. maddesi: Kararların şekli, kabul edilmesi ve tutanağa bağlanması hakkında hükümler yer almaktadır.
- Medeni Kanun'un 2. maddesi: Hukuki işlemlerde öngörülmeyen durumlarda iyi niyet kurallarına uyulması gerektiği belirtilmektedir.
23. Hukuk Dairesi         2017/2557 E.  ,  2020/3162 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi
    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kooperatif genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın esastan reddine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalı kooperatifin üyesi olduğunu, kooperatifin 24/05/2015 tarihinde yapılan 2014 yılı genel kurul toplantısında toplantı öncesi bir takım usulsüzlükler yapıldığını, çağrı şekline uyulmadığını, gündeme madde eklenmesi talebinin usul ve yasaya ayırı olarak red edildiğini ileri sürerek, genel kurul toplantısında alınan kararlarının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre ; dava konusu genel kurul toplantısına çağrıdaki eksiklik bulunmasına rağmen bu eksikliğin tek başına iptal veya yokluk oluşturmadığı, alınan kararların toplantı ve karar nisapları ile içerikleri yönünden kanuna, ana sözleşmeye ve afaki iyiniyet kurallarına aykırı bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine verilmiştir. İlk derece mahkemesi kararına karşı davacı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi tarafından çağrının usulsüzlüğünün tek başına iptal nedeni olmayacağı davacının da toplantıda hazır bulunduğu, genel kurulun 3. maddesinde gündemde olmayan hususun görüşülmesi talep edilmiş ise de, bunun ortakların en az 1/10’unun yazılı teklifi ile mümkün olabileceğinden görüşülmemesinde usulsüzlük olmadığı, 6. maddesinde alınan bir karar olmadığı, 5, 7 ve 8. maddelerin oy birliği ile alındığı, 4, 9 ve 10. maddeleri ve 11.maddesine şerh koyduğu ve şerh dilekçesi toplantı ve karar nisabına uyularak alınan kararların kanuna, ana sözleşmeye ve afaki iyiniyet kurallarına aykırı olmadığı davacının diğer itirazlarının da somut delillere dayanmadığı soyut iddialar olduğu, davacının itirazları her ne kadar ilk derece mahkemesinin gerekçesinde yeterince irdelenmemiş ise de bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden sonucu itibariyle kararın doğru olduğu gerekçesiyle, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz sebepleri yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesi kararına ilişkin davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, dosyanın ilk derece mahkemesine, kararın bir örneğininde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17. Hukuk Dairesine gönderilmesine, 21.10.2020 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi