Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/3611
Karar No: 2015/1620
Karar Tarihi: 10.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/3611 Esas 2015/1620 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, akaryakıt satın almak için verdiği çeklerin bedelsiz kaldığını tespit edilmesine rağmen, çeklerin temlik alan davalıya ödendiğini ve bedelsiz kalan çekler sebebiyle davalı şirkete ödenen 43.800 TL'nin tahsilini talep etmiştir. Mahkeme, çeklerin faktoring şirketi tarafından usulüne uygun olarak teslim alındığı, menfi tespit davasındaki tahsil hükmüne ilişkin olarak dava dışı şirkete müracaat edilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak, davacı temlik edene karşı haiz olduğu bütün defileri ileri sürme hakkına sahip olduğu ve faktoring şirketinin mal ve hizmet alımını tevsik eden belgeleri incelemekle yükümlü olduğu belirtilerek, mahkeme kararı bozulmuştur. Karara gerekçe olan kanun maddeleri 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 167/1. maddesi ve Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmelik'in 22/2. maddesidir.
11. Hukuk Dairesi         2014/3611 E.  ,  2015/1620 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 30/04/2013 tarih ve 2012/254-2013/67 sayılı kararın duruşmalı olarak incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş olup, duruşma için belirlenen 10/02/2015 günü hazır bulunan davacı vekili Av. ... ile davalı vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi Erhan Köse tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili,müvekkilinin dava dışı ... firmasından akaryakıt almak üzere sezon öncesi avans çekleri verdiğini, ancak anılan firmanın kendilerine akaryakıt vermediğini, bu şirket aleyhine açmış oldukları menfi tespit davasında çeklerin bedelsiz kaldığının tespit edildiğini, buna rağmen 03.10.2010 keşide tarihli 24.100 TL ve 04.11.2010 keşide tarihli 19.700 TL bedelli çeklerin temlik alan davalı firmaya ödendiğini alacaklıya karşı haiz olunan defilerin temlik alan davalıya karşı da ileri sürülebileceğini, ileri sürerek, bedelsiz kalan çekler sebebiyle davalı şirkete ödenen 43.800 TL"nin tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, çeklerin faktoring sözleşmesine göre alındığını, yapılan işlemde usulsüzlük bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre, davaya konu çeklerin faktoring şirketi tarafından usulüne uygun olarak teslim alındığı, menfi tespit davasındaki tahsil hükmüne ilişkin olarak dava dışı şirkete müracaat edilmesi gerektiği, sözleşme gereğince çekleri teslim alan ve tahsil eden davalıdan talepte bulunulamayacağı, davalının kötüniyetli hamil olduğuna ve borçlu olmadığını bildiği halde tahsil yoluna gittiğine dair delil olmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, kambiyo senedinden kaynaklanan istirdat istemine ilişkin olup, mahkemece davaya konu çeklerin faktoring şirketi tarafından usulüne uygun olarak teslim alındığı, menfi tespit davasındaki tahsil hükmüne ilişkin olarak dava dışı şirkete müracaat edilmesi gerektiği, sözleşme gereğince çeki teslim alan ve tahsil eden davalıdan talepte bulunulamayacağı, davalının kötüniyetli hamil olduğuna dair delil olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Oysa, davaya konu olay tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, davacı temlik edene karşı haiz olduğu bütün def" ileri ve itirazları 818 Sayılı BK"nun 167/1. maddesi gereğince temellük edene (faktoring şirketine) karşı ileri sürme hakkına sahiptir. Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin 22/2. maddesi uyarınca faktoring şirketleri kambiyo senetlerine dayalı olsa bile, bir mal veya hizmet satışından doğmuş veya doğacak fatura veya benzeri belgelerle tevsik edilmeyen alacakları satın alamazlar veya tahsilini üstlenemezler. Bir başka deyişle mal ve hizmet alımını tevsik eden belgeleri incelemek, temel ilişkinin gerçekliğini araştırmakla yükümlüdürler.
    Nitekim, somut olayda da davacı tarafından açılmış menfi tespit davası ile çeklerin akaryakıt alımı için avans olarak verildiği, karşılığında yakıt verilmemesi nedeniyle karşılıksız kaldığı belirlenmiş olup, bu durumda mahkemece yukarıda yapılan açıklamalar uyarınca davanın kabulüne karar vermek gerekirken, yanılgılı değerlendirmelerle yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, takdir olunan 1.100 TL duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 10/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi