
Esas No: 2016/8084
Karar No: 2016/8543
Karar Tarihi: 06.10.2016
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/8084 Esas 2016/8543 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Taraflar arasındaki dava hakkında ... 1. İş ile ... 2. İş Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü;
- K A R A R -
Dava, işçi alacağı istemine ilişkindir.
... 1. İş Mahkemesince, davacının fiilen çalışmış olduğu en son işyerinin ..."da bulunduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurulmuştur.
... 2. İş Mahkemesi ise davacının ..."da çalıştığına ilişkin, davacı tarafın soyut iddiasından başka bir delil mevcut değildir. Dosyada bulunan deliller birlikte değerlendirildiğinde ... mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesinde, iş uyuşmazlıklarında yer itibarıyla yetkili olarak iş mahkemeleri belirlenmiştir. Buna göre, "İş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medenî Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme muteber sayılmaz."
İş mahkemesine açılan dava, dava tarihinde davalının ikametgâhının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
İş mahkemesinin yetkisi, kamu düzeni ile ilgili olduğundan, davalı tarafça süresinde yetki itirazı yapılmamış olsa bile, mahkeme tarafından bu husus kendiliğinden gözönünde bulundurmalıdır. Bir başka anlatımla; hâkim, davanın her aşamasında yetki itirazını dikkate alabileceği gibi, kendisi de re"sen yetkisizlik kararı verebilir.
Somut uyuşmazlıkta, davacı, davalı iş yerinde 20/03/2013 - Şubat 2014 döneminde şantiye şefi olarak çalıştığını, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini, hak etmiş olduğu alacakların kendisine ödenmediğini beyanla; ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, ücreti ile maaş alacağının tahsilini talep etmiştir. Dosya içeriğinden davacının, son olarak işini yaptığı yerin "... Mah. .../..." olduğu anlaşıldığına göre, uyuşmazlığın ... 1. İş Mahkemesinde görülüp çözümlenmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 1. İş Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 06/10/2016 gününde oy birliği ile karar verildi.