Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/12385
Karar No: 2010/2559
Karar Tarihi: 25.02.2010

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2008/12385 Esas 2010/2559 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2008/12385 E.  ,  2010/2559 K.

    "İçtihat Metni"

    .......

    Davacı vekili, 506 sayılı Kanun kapsamındaki zorunlu sigortalılık sürelerinin tespitini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü yönünde karar verilmiştir.
    Hükmün, davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Dava; davalı işveren konumunda yer alan ...’na bağlı Halk ... Merkezinde usta öğretici olarak, 01.....1988 – 31.05.1993 tarihleri arasında, ... ve öğretim dönemlerinde her ay 30 gün süreyle (tam süreli) çalışıldığının tespiti istemine ilişkindir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu dönemde hakkında beş adet işe giriş bildirgesi düzenlenen ve usta öğretici olarak ders ücreti karşılığı çalışmış olan davacının, davalı işveren kayıt ve belgelerindeki toplam aylık çalışma saatinin, ... günlük çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanan aylık çalışma gün sayısının, sigortalı hizmet olarak davalı Kuruma bildirildiği anlaşılmakta olup, mahkemece yürütülen yargılama sonunda istem aynen hüküm altına alınmıştır.
    5510 sayılı ... ve ... Sigortası Kanununun 01.....2008 günü yürürlüğe giren geçici ...’nci maddesinde yer alan; bu Kanunun yürürlük tarihine kadar 506 sayılı, 1479 sayılı, 2925 sayılı, bu Kanunla mülga 2926 sayılı, 5434 sayılı Kanunlar ile 506 sayılı Kanunun geçici ...’nci maddesine göre sandıklara tâbi sigortalılık başlangıçları ile hizmet sürelerinin, fiilî hizmet süresi zammının, itibarî hizmet sürelerinin, borçlandırılan ve ihya edilen süreler ve sigortalılık sürelerinin tabi oldukları kanun hükümlerine göre değerlendirileceği yönündeki düzenleme ve genel olarak kanunların geriye yürümemesi (geçmişe etkili olmaması) kuralı karşısında davanın yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 79’uncu maddesinin onuncu fıkrası ile 1739 sayılı ... ... Temel Kanununun 47’nci maddesidir. “Uzman ve usta öğreticiler” başlığını taşıyan 47’nci maddede; örgün ve yaygın ... kurumlarında ve hizmet içi yetiştirme kurs, seminer ve konferanslarında uzman ve usta öğreticilerin de geçici veya sürekli olarak görevlendirilebilecekleri, öğretim tür ve seviyelerine göre uzman ve usta öğreticilerin
    ......

    seçimlerinde aranacak koşulların, görev ve yetkilerinin yönetmeliklerle belirleneceği açıklanmıştır. Anılan Kanun hükmüne dayanılarak çıkartılan ... Kurumlarında Sözleşmeli veya Ek Ders Görevi İle Görevlendirilecek Uzman Ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmeliğin ...’inci maddesinde; uzman ve usta öğreticilerin geçici personel olarak veya ek ders görevi verilmesi yoluyla olmak üzere iki şekilde görevlendirilecekleri belirtilerek, geçici personel olarak görevlendirilecek uzman ve usta öğreticiler ile yapılacak sözleşme esaslarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ...’üncü maddesine göre Bakanlıkça hazırlanacağı, ...’üncü maddede belirtilen esaslara göre ek ders görevi verilmesi yoluyla görevlendirilecek uzman ve usta öğreticilere ise, 657 sayılı Kanunun 89’uncu maddesi uyarınca 01.....2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî ... ... Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda belirtilen miktarda ek ders görevi verilebileceği bildirilmiştir. Ayrıca, söz konusu Yönetmeliğin ...’inci maddesinde, geçici sözleşmeli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticilerin haftalık çalışma süresinin kırk saat olduğu, ...’uncu maddesinde de, uzman ve usta öğreticilerin günlük çalışma süresinin en fazla sekiz saat olduğu, kurum müdürünün, Cumartesi, Pazar günleri de dahil olmak üzere, uzman ve usta öğreticilere günün 08.00 - 23.00 saatleri arasında görev verebileceği hüküm altına alınmıştır.
    Anlaşılacağı üzere usta öğreticilerin çalışma esasları ve çalışmaları sırasında tabi olacakları statü, yukarıda sıralanan mevzuat kapsamında ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup; bu düzenlemelere egemen ilkeler ile 4857 sayılı ... Kanununun “Kısmi süreli ve tam süreli ... sözleşmesi” başlıklı ...’üncü maddesinde yer alan; işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli ... sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşmenin kısmi süreli ... sözleşmesi olduğu yönündeki hüküm birlikte ele alındığında; usta öğreticilerin çalışma ilişkilerinde, “tam süreli ... sözleşmesi” olarak nitelendirilmeye olanak verecek bir bağımlılığın bulunmadığı, bunların, öngörülen ve önceden belirlenen süre içerisinde bir çalışma yükümlülüğünü kabullendikleri ve ders saati karşılığında da ücrete hak kazandıkları belirgindir.
    Ayrıca, 5510 sayılı Kanunun ........2008 günü yürürlüğe giren 80’inci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendinde yer alan; ...’na bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın ... kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanların prim ödeme gün sayılarının 30 günü aşmamak kaydıyla, bir takvim ayı içerisinde hak kazandıkları brüt ek ders ücreti toplam tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırına bölünmesi sonucu bulunacağına, bu şekilde yapılacak hesaplamalarda tam sayıdan sonraki küsuratların dikkate alınmayacağına ilişkin düzenlemeyle de usta öğreticilerin çalışmalarının tam süreli olmadığı açıkça belirtilmiştir.


    -...-....

    Diğer taraftan özellikle; çalışmaların gerçekleştiği işyeri kamu kuruluşuna ait olmakla, bu tür işyerlerindeki çalışmaların kayıtlara geçirilip ücret ödemelerinin belgelere dayandırılması asıl olduğundan, resmi kayıt ve davacının imzasını taşıyan belge içerikleri ile çelişkili tanık anlatımlarına değer verilemeyeceği, tam gün esası ve aylık karşılığı olmayan çalışmaların, günlük çalışma saatine göre ve kısmi zamanlı çalışma olması nedeniyle bu çerçevede değerlendirme yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerektiği açıktır. Nitekim ... Hukuk Genel Kurulu’nun ....09.2008 gün 2008/...-555 Esas 2008/530 sayılı kararında da, aynı yaklaşım ve görüş benimsenmiştir. Bununla birlikte; bu şekildeki bir çalışma ilişkisinde, tam süreli çalışmaya ilişkin hakların doğduğu kabul edilemez ise de; yasa ve sözleşmelerde belirtilen sınırlamalara aykırı, tam süreli ... sözleşmesinin unsurlarının gerçekleştiği bir çalışma durumunun eylemli olarak oluştuğunun iddia edilip kanıtlanması da olanaklıdır. Ancak, bu yöndeki iddia, resmi belgelerde belirtilen ders saatlerinden sonra kursta kalmanın haklı gerekçesinin bulunduğu ve tam süreli (ayda 30 gün süreyle) çalışma olgusu; hizmet tespiti davalarının kamu düzenine ilişkin niteliği gözetilerek araştırılmalı, resmi kurum niteliğine sahip işveren yönünden ücret ödemelerinin kayıtlara dayalı olması gerektiği dikkate alınmalı, günlük plân defterleri, yoklama ve ders defterleri içerikleri ile Kurum kayıtlarına yansıyan bilgilerin aksinin kanıtlanmasına yönelik delillerin hüküm kurmaya elverişli olup olmadığı, ... güvenlik hakkının yaşama geçirilmesine yönelik davanın özelliklerinin gerektirdiği duyarlılık uyarınca denetlenmelidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu, yukarıda açıklanan kanıtlama yöntemi izlenmeksizin, tanık anlatımlarına dayanılarak davanın kabulüne karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde, davalılar vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    .......

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi