Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/17084
Karar No: 2015/1504
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/17084 Esas 2015/1504 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, maaş hesabından bilgisi ve rızası dışında bir başka hesaba para aktarıldığını iddia ederek bankayı kusurlu buldu ve tahsilini talep etti. Mahkeme, davacının bankanın güvenlik önlemlerini almadığını ve ağır kusurlu olduğunu belirterek, davanın kabul edilmesine karar verdi. Dava, tüketici işlemi olmayıp ticari dava sayıldığı için Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un uygulanmasını gerektirmediği gerekçesiyle mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerektiği belirtildi ve karar bozuldu. 6102 sayılı TTK'nın 4/1-f maddesi uyarınca, bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin hukuk davaları, ticari dava sayıldığından, davada Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un uygulanmasını gerektirmediği belirtildi.
11. Hukuk Dairesi         2014/17084 E.  ,  2015/1504 K.

    "İçtihat Metni"

    TÜKETİCİ MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Tüketici Mahkemesi’nce verilen 15/05/2014 tarih ve 2013/2468-2014/817 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin maaşını davalı bankada bulunan hesabından bilgisi ve rızası dışında internet bankacılığı kullanılarak başkasının hesabına para aktarıldığını, davalı bankanın kusurlu olduğunu ileri sürerek, şimdilik 5.200,00 TL"nin 21.03.2013 tarihinden itibaren işleyecek reeskont faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkili bankanın gerekli güvenlik önlemlerini aldığını, bankanın herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davacının davalı bankanın maaş müşterisi olduğu, banka tarafından internet bankacılığının davacının kullanımına açıldığı, davacının bilgisi dışında bilgileri ele geçirilmek suretiyle 3. şahıslar tarafından hesaptan EFT yapılmak suretiyle para çekme işlemi yapıldığı, bankanın internet bankacılığını kullanmak üzere gerekli güvenlik önlemlerini almadığı bu nedenle ağır kusurlu olduğu, bankanın hafif kusurlu sayılsa bile karşı tarafın kusurunu ispat etmediği sürece oluşan zararın tamamından sorumlu olduğu, davacının herhangi bir kusur ve ihmalinin bulunmadığı gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1- Dava, davalı banka nezdinde açılan hesaptaki paranın davacının bilgisi ve izni dışında internet yolu ile yapılan işlemler sonucu çekilmesi suretiyle uğranılan zararın tazmini istemine ilişkindir.
    Dava tarihinde yürürlükte bulunan 4822 sayılı Kanunla değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun"un 3/e maddesinde tüketicinin, “mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi”, 3 (h) bendinde tüketici işleminin “mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arasmda yapılan her türlü hukuki işlemi” ifade edeceği, aynı yasanın ikinci maddesinde ise bu kanunun, birinci maddede belirtilen amaçlarla mal veya hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsayacağı belirtilmiştir.
    Somut olayda, bankacılık işleminden kaynaklanan alacak talep edilmiş olup, 6102 sayılı TTK"nın 4/1-f maddesi uyarınca, bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, fınansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları, ticari dava sayılacağından, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un uygulanmasını gerektirir bir husus yoktur. Ayrıca, görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup, taraflar ileri sürmese de yargılamanın her aşamasında resen gözetilir.
    Bu itibarla, mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasına girilerek hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    2- Bozma sebep ve şekline göre, davalı vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 09/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi