Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/16947
Karar No: 2015/1487
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/16947 Esas 2015/1487 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, TTK'nın 538. maddesi uyarınca şirket müdürünün şirketi olağanüstü genel kurula götürmesini istemiş ancak şirket müdürü cevap vermemiş ve genel kurul yapılmamıştır. Daha sonra çoğunluk paya sahip olan müvekkilinin kararı ile olağanüstü genel kurul yapılmış ama ticaret sicil memurluğu tescil işlemini yapmamıştır. Davacılar, ret kararının iptali için dava açmıştır. Mahkeme, TTK'nın 538. maddesi gereği, ortakların genel kurulunu müdürün çağırabileceği ve davacıların çağrısının hükümlere aykırı olduğunu belirterek davanın reddine karar vermiştir. Temyiz eden davacıların tüm itirazları yerinde değildir.
TTK'nın 538. maddesi, limited şirketlerde ortakların genel kurulunu müdürün çağırabileceği ve bu yetkinin başkasına devredilemeyeceği, TTK'da azınlık veya çoğunluğa ortaklar kurulunu toplantıya doğrudan çağırma hakkının verilmediği belirtilmektedir.
11. Hukuk Dairesi         2014/16947 E.  ,  2015/1487 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 31/01/2014 tarih ve 2010/432-2014/38 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacılar vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacılar vekili, müvekkillerinden ....."in TTK"nın 538. maddesi uyarınca şirket müdüründen şirketi olağanüstü genel kurula götürmesini istediğini, bu amaçla ihtarname keşide ettiğini, ancak şirket müdürü tarafından ihtara cevap verilmediği gibi genel kurulun da yapılmadığını, bu kez müvekkilinin noter ihtarnamesi ile olağanüstü genel kurul çağrısında bulunduklarını, ancak bu çağrının da davacıların mahkemeye müracaatı neticesinde engellendiğini, bunların ardından çoğunluk paya sahip olan müvekkillerinin TTK 543 yollaması ile TTK"nın 162. maddesi uyarınca olağanüstü genel kurul yapılmasına karar verdiklerini, çoğunluk paya sahip ortakların 16.07.2010 tarihinde olağanüstü genel kurul yaptıklarını ve tescil için ticaret siciline müracaat edildiğini, Ticaret Sicil Memurluğu"nun tescil işlemini yapmadığını, ret yazısı doğrultusunda yeniden noterden diğer ortaklara tebliğname gönderilip, gazetede ilan yapılarak 28.07.2010 tarihinde olağanüstü genel kurul yapıldığını, alınan kararların tescili için davalıya müracaat edildiğini, davalı tarafından taleplerinin reddedildiğini, bu ret kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek .... Ticaret Sicil Memurluğu"nun 06.08.2010 tarih 20051 yevmiye nolu ret kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, mahkeme kararı olmaksızın müdür dışındaki diğer ortakların toplantı düzenlemelerinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davanın açıldığı tarihte yürürlükte bulunan TTK"nın 538. maddesi kapsamında limited şirketlerde ortaklar genel kurulunu olağan veya olağanüstü toplantıya çağırma yetkisinin şirket müdürüne ait olduğu ve bu yetkinin başkasına devredilemeyeceği, ortaklar genel kurulunun toplantıya çağrılmasının esas sermayenin en az 1/10"unu temsil eden ortakların müdüre bu konuda yapacakları talep ile gerçekleşeceği, TTK"da azınlık veya çoğunluğa ortaklar kurulunu toplantıya doğrudan doğruya çağırma hakkının verilmediği, müdürlere iletilen toplantı talebinin reddi halinde mahkemeye başvuru gerektiği, davacılar tarafından olağan genel kurula çağrının yapılmış olmasının TTK 538. maddesi hükümlerine aykırı olduğu, bu nedenle .... Ticaret Sicil Memurluğu tarafından tescil talebinin reddine ilişkin verilen kararın yerinde olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı davacılar vekilleri temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve davacıların 6762 sayılı TTK"nın 36. maddesine göre tescil isteyebilecek ilgililer kapsamında olmamasına göre, davacılar vekillerinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacılar vekillerinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2,50 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacılardan ayrı ayrı alınmasına, 09/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
















    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi