Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/16141
Karar No: 2015/1469
Karar Tarihi: 09.02.2015

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2014/16141 Esas 2015/1469 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı şirket, \"...\" ibareli marka başvurusunun reddedilmesine itiraz etmiştir. Ancak Mahkeme, davalı şirketin \"...\", \"...\", \"....\", \"...\" ve \"...\" ibareli markalarıyla benzerlik taşıdığına karar vermiştir. Başvuru konusu işaretin, davalının markalarının serisi gibi algılanması ve tescil önceliğinin davalıya ait olması göz önüne alındığında, başvurunun reddinin hukuka uygun olduğuna karar verilmiştir. İlgili kanun maddeleri 556 sayılı KHK'da kullanımla ayırt edicilik kazanan işaretlerin nispi tescil engelinden etkilenmeksizin tescil edilmesine olanak sağlayan bir hüküm olmadığıdır. Kararın detaylı açıklaması yukarıdaki metinde yer almaktadır.
11. Hukuk Dairesi         2014/16141 E.  ,  2015/1469 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 30/04/2014 tarih ve 2013/241-2014/109 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin “...” ibareli 43. sınıftaki hizmetleri içeren marka tescil başvurusunun, davalı şirketin "...", "...", "....", "..." ve "..." ibareli 43. sınıftaki hizmetleri de içeren markalarına ve iltibas, tanınmışlık ve kötüniyet vakıalarına dayanarak yaptığı itiraz sonucunda ... tarafından reddedildiğini ancak kararın hukuka uygun bulunmadığını, “...” ibaresinin tepe anlamına geldiğini, başka bazı kelimelerin başına ve sonuna getirilmesi suretiyle farklı anlamlı markaların elde edilebileceğini, nitekim aynı sektörde yurt içinde ve dışında aynı ibareyi içeren birçok marka olduğunu, müvekkilinin işletmesinin de çevresine göre yüksekte olduğunu, bu sebeple markası içerisine ... ibaresini eklediğini, ancak bunu esas ve baskın unsur konumundaki “...” ibaresinden sonra kullandığını, kötüniyetinin bulunmadığını, başvuru konusu işaretle davalının redde mesnet markaları arasında görsel, işitsel ve kavramsal olarak bir benzerlik bulunmadığını, markanın bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürerek, YİDK kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili, kurum kararının usul ve yasaya uygun bulunduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı şirket vekili, müvekkilinin tanınmışlık vasfı bulunan birçok markanın sahibi olduğunu, başvuru konusu işaret ile müvekkilinin markalarının benzer olduğunu, başvuruda “...” ibaresinin ayırt edici unsur olarak yer aldığını, ... ibaresinin çok sık kullanılan ayırt edici vasfı olmayan bir ibare olması nedeniyle başvuru ile müvekkili markalarının iltibasa sebebiyet vereceğini, kurum kararının hukuka uygun olduğunu belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, redde mesnet markaların asıl ve ayırt edici unsurunun “...”ibaresinden oluştuğu, davacı marka başvurusunda da “...” ibaresinin asıl ve ayırt edici unsur olduğu, "..." kelimesinin ayırt ediciliğinin düşük seviyede olup "resort" kelimesinin ise otelcilik sektöründe herkesin kullanımına açık bir ibare olduğu, redde mesnet markalar ile başvuru konusu işaretin aynı veya benzer sescil ve görsel etkiyi bıraktıkları, başvuruda yer alan diğer unsurların, iki işaret arasında farklı bir görsel ve sescil etki bırakmadığı, bütünsel olarak bıraktıkları izlenimin bu marka ve işaretlerin birbirleriyle ilintili oldukları yönünde kanaat oluşturduğu, farklılıkların markalar ile başvuru konusu işaret arasındaki benzerliğin etkilerini geri plâna itmeye yeterli olmadığı, her iki markanın aynı tür hizmetleri içerdikleri, davalının markalarının uzun zamandır yaygın ve yoğun bir tanıtım faaliyeti eşliğinde kullanıldığının müşahede olunduğu, 43. sınıf hizmetlerin alıcısı konumundaki ortalama tüketici ve yararlanıcı kitlesinin özellikle marka ve başvuru konusu işaretlerin asıl ve ayırt edici unsurlarının aynı olması da göz önüne alındığında bu iki markayı ilişkilendirmesinin kaçınılmaz olduğu, başvuru konusu işaretin, davalının markalarının serisi gibi algılanmasının, onun tarafından işletilen bir otelin markası olduğu yönünde algı oluşturmasının kaçınılmaz olduğu, tescil önceliğinin markasal olarak davalıya ait olması karşısında başvurunun tescilinin davalı aleyhine haksız rekabet yaratmasının da yüksek ihtimal dahilinde bulunduğu, kullanımla ayırt edicilik kazanan işaretlerin nispi tescil engelinden etkilenmeksizin tesciline olanak sağlayan bir hükmün 556 sayılı KHK"da bulunmadığı, bu nedenlerle davalı Kurum kararının hukuka uygun bulunduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 09/02/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi