Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/12195
Karar No: 2014/9498
Karar Tarihi: 20.05.2014

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2013/12195 Esas 2014/9498 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, bir tazminat davasıdır ve davacı müvekkilinin davalıdan aldığı güç kondansatörlerinin aydınlatma armatürlerinde kullanıldığı, sorunlar yaşandığı ve zararların karşılanmadığı iddiasına dayanmaktadır. Davacı tarafın maddi tazminat talebi kabul edilerek, davalının zamanaşımı itirazı da dikkate alınarak ürünlerin garanti sürelerinin dolup dolmadığının belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, davacının davasını ıslah ettiği ve davalının ıslahta ileri sürülen hususlara da itiraz ettiği ancak herhangi bir inceleme yapılmadığı ifade edilmiştir. Manevi tazminata ilişkin ise yasal dayanakların gösterilmediği ve taraf kayıtları üzerinde inceleme yapılmadan hüküm kurulduğu belirtilerek, kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Kanun Maddeleri: B.K. 60. maddesi.
19. Hukuk Dairesi         2013/12195 E.  ,  2014/9498 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 31. Asliye Ticaret Mahkemesi
    TARİHİ : 08/04/2013
    NUMARASI : 2011/180-2013/92

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vek.Av. A.. Ç.. gelmiş, diğer taraftan kimse gelmemiş olduğundan, onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -KARAR-

    Davacı vekili, müvekkilinin davalıdan temin ettiği güç kondansatörlerinin müvekkilince aydınlatma armatürlerinde kullanıldığını, sorunlar yaşandığını, davalının bu malların içinde Çin malı olduğunu, ısınarak patladığını, zararlarının karşılanacağını taahhüt ettiğini ancak zararların karşılanmadığını, görüşmelerin sonuçsuz kaldığını satılan aydınlatma armatürlerinden yangın tehlikesi atlatıldığını ileri sürerek fazlaya ait hakları saklı tutulmak kaydıyla 1000 TL maddi, 10.000 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek ticari temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsili talep ve dava etmiştir.
    Davacı yargılama sırasında davasını ıslah etmiştir.
    Davalı vekili, davanın B.K. 60. maddesi uyarınca zamanaşımına uğradığını, 2007 yılından sonra ticari ilişki olmadığını zararın oluşma tarihinin tespit edilerek süresinde yöneltilmeyen taleplerin zamanaşımından reddi gerektiğini, davacının manevi tazminat istemeye hakkı olmadığını, 2 yıllık garanti süresinden sonra oluşan arızadan müvekkilinin sorumlu olmayacağını, davacının da ihmali bulunduğunu belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece toplanan deliller, davacı ihtarnameleri, iade faturaların ve bilirkişi raporu karşısında ıslah dilekçesi de gözetilerek; davacının maddi tazminat isteğinin kabulü ile, 1.000TL" nin dava tarihinden ıslah edilen kısım olan 27.250 TL" nin ıslah tarihi olan 20.02.2013 tarihinden itibaren davalıdan tahsiline, davacının manevi tazminat yönünden açtığı davanın kısmen kabulüne, 5.000 TL." nin dava tarihinden itibaren temerrüt faizi ile davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık davalı yanca, davacıya satılan malların ayıplı olması nedeniyle davacının uğradığı zararın tahsili isteminden doğmaktadır. Uyuşmazlık konusu malların, davacıya 2007 yılında satıldığı ve davalının kabulüne göre 2 yıl garanti verildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda hile veya iğfalden söz edilmediğinden malların 2 yıllık garanti süresi dolduktan sonra arızalanması halinde bu ürünler yönünden zarar ve ziyan talebinde bulunulamaz.
    Bu durumda öncelikle davalının zamanaşımı itirazı dikkate alınarak ürünlerin garanti sürelerinin dolup dolmadığının belirlenmesi gerekir.
    Öte yandan, bir kısım malların davalıya iade olunduğu, davalının da teslim aldığı anlaşılmaktadır. Bu iade olunan malların adedi ve değeri, davalı itirazı da gözetilerek değerlendirmesi ve buna göre bir karar verilmesi gerekmektedir.
    Ayrıca davacı davasını ıslah etmiş ve davalı ıslahta ileri sürülen hususlara da itiraz etmiş, ancak bu yönden de herhangi bir inceleme yapılmamıştır.
    Somut olayın özelliği dikkate alındığında, şirketin manevi yönden zarara uğradığı iddia edilmişse de, bunun yasal dayanakları gösterilmeden davacı yararına manevi tazminata hükmedilmesi de isabetsizdir.
    Hal böyle olunca, açıklanan hususlar gözetilerek, davalının bilirkişi raporuna yaptığı itirazlar dikkate alınıp, konusunda uzman bilirkişi aracılığıyla taraf kayıtları üzerinde inceleme yapılıp, Yargıtay denetimine elverişli alınacak rapor doğrultusunda bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalı tarafın öteki temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davalı yararına takdir edilen 1.100 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine, peşin harcın istek halinde iadesine, 20.05.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi