
Esas No: 2008/12984
Karar No: 2010/2512
Karar Tarihi: 25.02.2010
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2008/12984 Esas 2010/2512 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
....
Dava, ... kazasında sürekli işgöremezlik durumuna giren sigortalıya bağlanan gelirler ile yapılan giderlerin 506 sayılı Kanunun .... ve 26. maddeleri uyarınca tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği üzere davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, taraflar vekillerince temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
...- İşveren ... yönünden kusursuz sorumluluk ilkesine dayanan 506 sayılı Yasanın ....maddesi koşullarının gerçekleştiği anlaşılmaktadır.
Davanın diğer yasal dayanağı olan 506 sayılı Kanunun kusur sorumluluğunu esas alan 26. maddesine dayanan rücu davalarında; kusurun belirlenmesinde, zararlandırıcı sigorta olayının ne şekilde oluştuğunun dosya içeriğindeki tüm deliller takdir olunarak belirlenmesi ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda işçi sağlığı ve ... güvenliği mevzuatı açısından uzman sayılacak kişilerden oluşturulacak bilirkişi heyetinden kusur oran ve aidiyeti konusunda rapor alınması gereklidir. Oysa olaya dair alınan kusur raporunda, sadece.....göre değerlendirme yapıldığı belirgindir.
...- Yargılama aşamasında, davacının sigortalının sürekli ... göremezlik durumuna dair davalı tarafın itirazı irdelenmemiştir. Sürekli ... göremezlik ve malullük halinin belirlenmesinde izlenecek yolun ne olduğu 506 sayılı Kanunun 109. maddesinde (2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun “..... dair 95. maddesinde) hükme bağlanmıştır.Buna göre, kurum sağlık tesisleri tarafından raporlara dayanılarak verilen kararlara karşı ilgililerin ..... itiraz hakları mevcuttur.Söz konusu kurulun raporlarının Kurumu bağlayacağı diğer ilgililer yönünden bağlayıcı olmayıp başka sağlık kurumları tarafından inceleme ve araştırma yapılmasını isteyebilecekleri 28.06.1976 tarih ve .../... sayılı ... İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu kararının gereğidir. Aşamada her ikisi de üst kurul olan .... ile ... Kurumu raporu arasında çelişki ortaya çıkması durumunda, çelişkinin .... ilgili ana bilim dalından .... Tüzüğü çerçevesinde düzenlenerek alınacak rapor ile giderilmesi gereklidir.
./..
-...-
...-Davanın yasal dayanaklarından bir diğerini oluşturan 506 sayılı Kanunun 26.maddesindeki halefiyet ilkesi uyarınca, Kurumun rücu alacağı; hak sahiplerinin tazmin sorumlularından isteyebileceği maddi zarar (Tavan) miktarı ile sınırlı iken, ... Mahkemesi’nin, ....03.2007 gün ve 26649 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 23.....2006 gün ve E:2003/..., K:2006/106 sayılı kararı ile 26.maddedeki “…sigortalı veya hak sahibi kimselerin işverenden isteyebilecekleri miktarla sınırlı olmak üzere…” bölümünün Anayasaya aykırılık nedeniyle iptali sonrasında, Kurumun rücu hakkının, yasadan doğan kendine özgü ve sigortalı ya da hak sahiplerinin hakkından bağımsız basit rücu hakkına dönüşmüş olması karşısında, buna ilişkin mahkemenin kabul gerekçesinde bir isabetsizlik yoksa da;
İlk peşin sermaye değerli gelir kavramına, onay tarihi itibariyle bağlanan gelirin peşin sermaye değeri şeklinde yanlış anlam verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma sebebidir.
O halde, taraflar vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek hâlinde davalılara iadesine, 25.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
.....