20. Hukuk Dairesi 2016/8839 E. , 2016/8326 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... Çocuk ve ... 1. Asliye Hukuk (Aile mahkemesi sıfatıyla) Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, çocuk hakkında verilen koruma kararı (bakım tedbiri) kararının kaldırılması ve danışmanlık tedbiri uygulanması istemine ilişkindir.
... Çocuk Mahkemesi, çocuğun MERNİS adresinin ... olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile mahkemesi sıfatıyla) ise tebirlerin alınmasını takip görevinin tedbir kararı veren mahkemeye ait olduğu gerekçesiyle yetkisizlik yönünde hüküm kurmuştur.
5395 sayılı Kanunun Geçici Madde 1/(4) çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde, bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları görevli aile veya asliye hukuk mahkemelerince alınır" şeklindedir.
Çocuk Koruma Kanuna göre verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkındaki Yönetmeliğin 8. madde hükmü "(1) Çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı; çocuğun anası, babası, vasisi, bakım ve gözetiminden sorumlu kimse, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re"sen çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hakimince alınır.
(2) Çocuk mahkemesi bulunmayan yerlerde bu mahkeme kurulup göreve başlayıncaya kadar hakkında kovuşturma başlatılmış olanlar hariç korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında tedbir kararları aile mahkemeleri kurulan yerler bakımından bu mahkemeler, kurulu bulunmayan yerler bakımından asliye hukuk mahkemelerince alınır.
(3) Hakkında kovuşturma başlatılmış olan çocuklar için koruyucu ve destekleyici tedbir kararı kovuşturmanın yapıldığı mahkemece alınır.
(5) Fiili işlediği sırada oniki yaşından küçük çocuklar ile onbeş yaşını doldurmamış sağır ve dilsizler hakkında mahkemece, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 31. maddesinin birinci fıkrası ile 33. maddesi uyarınca çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir." şeklindedir.
5395 sayılı Kanunun geçici 1. maddesinin dördüncü fıkrasındaki düzenleme ve Çocuk Koruma Kanununa Göre Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarının Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi hükmü de gözetildiğinde Çocuk Koruma Kanunun 5. maddesi uyarınca hükmolunacak tedbir kararlarının çocuk mahkemesi veya hakimince çocuk mahkemesi olmayan yerlerde ise aile mahkemesi veya yoksa asliye hukuk
mahkemesince karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır.
5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanununun 8/1 maddesine göre; “Korunma ihtiyacı olan çocuklar hakkında koruyucu ve destekleyici tedbirler, çocuğun menfaatleri bakımından kendisinin, ana, baba, vasisi veya birlikte yaşadığı kimselerin bulunduğu yerdeki çocuk hâkimince alınır."
Dosya kapsamından, mağdur küçük ...’ın hakkında ... Çocuk Mahkemesi tarafından bakım tedbiri uygulanmasına karar verilerek, çocuğun ... İl Müdürlüğü yurduna yerleştirildiği, çocuğun izinsiz bakım merkezinden ayrılması nedeniyle bakım tedbiri kararının kaldırılması ve danışmanlık tedbiri uygulanmasının talep edildiği, ... Çocuk Mahkemesi tarafından çocuk hakkında bakım tedbirinin kaldırılarak çocuğun baba ..."a teslimine ve hakkında bakım tedbiri uygulanmasına karar verildiği anlaşılmaktadır. Çocuğun baba ..."a teslim edildiği ve onun da "..." adresinde ikamet ettiği anlaşılmakla, uyuşmazlığın yetkili ve görevli ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi sıfatıyla) görülerek sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin (Aile Mahkemesi sıfatıyla) YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 03/10/2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.