Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/12009
Karar No: 2014/15714
Karar Tarihi: 02.12.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/12009 Esas 2014/15714 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/12009 E.  ,  2014/15714 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : MUĞLA AİLE MAHKEMESİ
    TARİHİ : 26/12/2013
    NUMARASI : 2013/253-2013/347

    Taraflar arasında görülen kişisel eşyanın iadesi davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davacı vekili tarafından istenilmekle; taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde taraflar ve vekilleri gelmediler. Evrak üzerinde inceleme yapılarak işin karara bağlanması için saat 14.00’e bırakılması uygun görüldü.
    Belli saatte dosyadaki bütün kâğıtlar okunarak, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili dilekçesinde; müvekkiline düğün merasimi sırasında takılan ziynet eşyaları ile paraların davalı tarafından kiralanan banka kasasına konulduğunu, bir süre sonra müvekkilinin müşterek evden kovulduğunu, ancak ziynet ve çeyiz eşyalarının davalı tarafça müvekkiline iade edilmediğini ileri sürerek; fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere, ziynet ve çeyiz eşyaları ile paraların karşılığı olarak şimdilik 1.000 TL nin faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş, 11.09.2013 tarihli dilekçesi ile davaya konu edilen çeyiz eşyalarının müvekkili tarafından teslim alınması nedeniyle bu eşyalara yönelik istemlerinden vazgeçtiklerini, ancak ziynet eşyaları konusunda uyuşmazlığın devam ettiğini, bu nedenle ziynet eşyaları yönünden taleplerini ıslah ettiklerini bildirmiş ve müdeeabihi 27.624 TL ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; ziynet eşyalarından bir adet saat, bir adet tek taş yüzük, bir adet alyans ve bir adet küpe, gerdanlık ve bileklikten oluşan setin davacı tarafından götürüldüğünü, geriye kalan ziynet eşyalarından çeyrek altınların balayı sırasında, diğer ziynet eşyalarının ise ev kirası vb. ihtiyaçların karşılanması için davacının isteği ve rızası ile bozdurulup harcandığını savunarak, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece; davacı tarafın beraberinde götürdüğü ileri sürülen ziynet eşyalarına davalı tarafça el konulduğunu ispatlayamadığı, diğer ziynet eşyaları ve paraların ise balayı ve müşterek evin giderleri için bozdurulup harcandığının tanık beyanları, fatura vb deliller ile davalı tarafça ispatlandığı, ayrıca çeyiz eşyalarının ise yargılama sırasında davacı tarafa teslim edildiği gerekçesiyle, ziynet eşyaları ve paralara yönelik istemin reddine, çeyiz eşyalarına yönelik istem ise konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Yerleşmiş Yargıtay kararlarında da belirtildiği gibi, evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır, ona iadesi gerekir. Ancak, ziynet eşyalarının iade edilmemek üzere kocaya verildiğinin, kadının isteği ve onayı ile ziynet eşyalarının bozdurulup ev ihtiyaçları için harcandığının davalı tarafça kanıtlanması halinde koca ziynet eşyalarını iadeden kurtulur.
    Davada, davacıya ait olduğu anlaşılan ziynet eşyalarının bir bölümünün evliliğin devamı sırasında davalı tarafından bozdurularak ev ihtiyacı icin harcandığı davalı tarafça kabul edilmiştir. Davalı, davacının kendi rızası ile ziynet eşyalarını verdiğini kanıtlayamadığından bozdurulduğunu bildirdiği ziynet eşyalarının bedelini davacıya iade ile mükelleftir. Kaldı ki, ziynet eşyaları hakkında dinlenilen davalı tanıklarının anlattığı olaylar, davalının anlattıklarının aktarılmasına ilişkin olup duyuma dayalıdır. Mahkemece bu yön üzerinde durulmadan ziynet eşyalarına ilişkin talebin tümden reddedilmiş olması isabetsizdir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 02.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi