1. Ceza Dairesi 2008/10226 E. , 2012/216 K.
"İçtihat Metni"Tebliğname No : 1/B - 2008/204511
MAHKEMESİ : Bartın Ağır Ceza Mahkemesi
TARİHİ ve NO : 08/04/2008, 2007/153 (E) ve 2008/51 (K)
SUÇ : Çocuğunu öldürmek
TÜRK MİLLETİ ADINA
Sanığın evlilik dışı ilişki nedeniyle hamile kaldığı bu durumu ailesinden gizlediği, olay tarihinde savunmaya göre herhangi bir tıbbi yardım almaksızın evin tuvaletinde doğum yaptığı, doğum sırasında bebeğin yere düşerek başını çarptığı göbek bağının kendiliğinden koptuğu, doğan bebeğin ağlamadığı ve nefes almadığı bu şekilde tuvaletin yanındaki lavabonun altına bıraktığı, kanama nedeniyle baygınlık geçiren sanığın yakınları tarafından doğum hastanesine kaldırıldığı, olayı uzman doktora anlatması üzerine durumun ortaya çıkıp adli soruşturmaya başlanıldığı, ölüm nedeninin tespiti için Adli Tıp 1. İhtisas Kurulundan 25.06.2007 tarih 1637 sayılı rapor alındığı, raporun sonuç kısmında; ölüm nedeninin tespit edilemediği belirtilmiş ise de, bebeğin miadında canlı olarak doğduğu, yaşamını etkileyecek konjenital anomali saptanmadığı tespit edildiğine göre, ölümün doğal nedenlerden gerçekleşmediği göz önünde bulundurulduğunda;
a) Sanığın savunmasında belirttiği şekilde doğumun gerçekleşip gerçekleşemeyeceği,
b) Kordon bağının tıbbi koşullara uygun kesilmemesi ve bağlanmamasının ölüme sebebiyet verip veremeyeceği,
c) 2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanununun 15. maddesi gereğince İhtisas Kurulu raporları kapsamı itibariyle yeterince kanaat oluşturmaya elverişli olmadığı takdirde Adli Tıp Genel Kurulundan rapor alınarak ölüm
nedeninin tespitine çalışılması, sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken eksik soruşturma ile karar verilmesi,
Yasaya aykırı olup, C.. C.. Savcının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi (BOZULMASINA), 23.01.2012 gününde Başkan Vekili S.. Z.. İ.. ve Üye M.. Ü..’in karşı oyu ve oyçokluğuyla karar verildi.
K A R Ş I OY G E R E K Ç E S İ
1.Olay:
Sanık Fadime’nin evlilik dışı ilişki nedeniyle gebe kaldığını ailesinden gizlemiştir. Sanık, 07.11.2008 tarihinde herhangi bir tıbbi yardım almaksızın evin tuvaletinde doğum yaptığını, doğum sırasında bebeğin yere düşerek başını çarptığı ve göbek bağının kendiliğinden koptuğunu, bu sırada bebeğin ağlamadığı ve nefes almadığı bu şekilde tuvaletin yanındaki lavabonun altına bıraktığını söylemiştir. Kanama nedeniyle baygınlık geçiren sanığın yakınları tarafından doğum hastanesine kaldırıldığı, olayı uzman hekime anlatması üzerine durumun ortaya çıkıp adli soruşturmaya başlatılmıştır. Ölüm nedeninin belirlenmesi için Adli Tıp 1. İhtisas Kurulundan 25.06.2007 tarih 1637 sayılı raporunda özetle ölüm nedeninin belirlenemediği ancak bebeğin miadında canlı olarak doğduğu, yaşamını etkileyecek konjenital anomali saptanmadığı bildirilmiştir.
2. Hukuksal Nitelendirme:
a) Eksik Soruşturma Yönünden:
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesinin raporu bilimsel tutarlılığı ve gerekçeyi içermektedir. Genel Kuruldan yeniden rapor istenmesinin somut ve sonuca etkili bir gerekçesi yoktur. Bu raporda açıkça ölü bebeğin zamanında ve canlı doğduğu, ölü doğduğu ölümü açıklar hiçbir nedenin bulunmadığı, ölüm nedenin zorlamalı olup olmadığının adli soruşturmayla ortaya çıkarılması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle eksik soruşturma nedeniyle bozma kararına katılmadık.
b) Sanığın Hukuksal Konumunun Değerlendirilmesi:
Ölü bebeğin canlı doğduğu kesin olarak raporda belirtilmiştir. Öte yandan ölümü doğuracak hiçbir neden belirlenememiştir. Tam karşıtı, bebeğin göbek bağı koparılmıştır. Bu durum yaşamsal önemde büyük bir damar yaralanmasıdır. Öte yandan mağdur bebeğin kafası yer çarpılmıştır. Tüm bunlar ve dosya içeriği açıkça ortaya koymuştur ki ölüm olgusu doğal değil zorlamalıdır. Hiç kuşkusuz sanığın eylemi ile ölüm arasında nedensellik bağı bulunmaktadır. Bu nedenlerle sanığın küçük çocuğunu öldürmek suçundan cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği görüşündeyiz.
3.Sonuç:
Açıklanan nedenlerle sanığa yüklenen öldürme eylemi kanıtlandığından cezalandırılması gerektiği nedeniyle yerel Mahkeme kararının esastan incelenip bozulması yerine eksik soruşturma nedeniyle bozma kararı veren sayın çoğunluğun görüşüne katılmadık.