Abaküs Yazılım
9. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/2269
Karar No: 2017/517
Karar Tarihi: 08.03.2017

Uyuşturucu madde ticareti yapma - kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma - Yargıtay 9. Ceza Dairesi 2016/2269 Esas 2017/517 Karar Sayılı İlamı

9. Ceza Dairesi         2016/2269 E.  ,  2017/517 K.
"İçtihat Metni"



Talep Eden : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı
Talep Yazısının Tarihi : 22.12.2016
Talepte Bulunulan İlgili Daire Kararı : .... tarih ve ..... - .... sayılı onama kararı
Taleple İlgili Mahkeme Kararı : ...... Ağır Ceza Mahkemesi"nin
....tarih .... - ..... sayılı kararı
Taleple İlgili Hüküm : Mahkumiyet, ceza tayinine yer olmadığına
Talebe Konu Olan Sanık : ...
Suç : Uyuşturucu madde ticareti yapma, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazı ve ekindeki dava dosyası, 05.07.2012 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren 6352 sayılı Kanun"un 99. maddesi ile 5271 sayılı CMK"nın 308. maddesine eklenen 2 ve 3. fıkralar kapsamında bir bütün olarak incelenerek gereği düşünüldü:
Sanık hakkında uyuşturucu madde ticareti yapma ve kullanmak için uyuşturucu madde bulundurmak suçlarındann açılan davanın yargılaması sonunda ..... Ağır Ceza Mahkemesi"nin ....tarih ve .... - ....sayılı mahkumiyet ve ceza verilmesine yer olmadığına dair kararının sanık ve müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin .... tarih ve ...... - .... sayılı kararı ile "BOZULMASINA" oybirliğiyle karar verildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı .... tarihli itiraz dilekçesinde; "CMK"nın 116 ve devamı maddeleri, Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu"nun ek 4. Maddesi ve Adli ve önleme aramaları yönetmeliği"nin 27. maddesi uyarınca, kolluk görevlisinin umma derecesinde şüphe duyması üzerine şüphelendiği kişiye soru sorabileceği, aldığı cevaptan şüphesini giderememesi halinde kişinin üzerinden herhangi bir giyecek çıkartmaksızın kaba üst araması yapabileceği, şüphelenilen şeyin uyuşturucu olması halinde ince arama da yapabileceği düzenlenmiştir. Yukarıda ayrıntısı açıklandığı şekilde gerçekleşen ve sanıktan ele geçirilen suçun konusu ve delili niteliğindeki esrar maddeleri de aynıyla yönetmeliğin 27. Maddesinde düzenlendiği şekilde ele geçirilmiştir. Bu verilere göre sanığın üst aramasının usul ve yasalara aykırı olduğundan bahsedebilmek mümkün değildir. Bu tarz kaba üst araması için yönetmeliğin verdiği açık yetkiye göre kolluk görevlisinin herhangi bir yerden izin alması zorunluluğu yoktur. Açıklanan nedenle hükmün "kullanma amacı dışında uyuşturucu madde bulundurma suçuna ilişkin kısmının" onanması gerekirken bozulmasına karar verilmesi usul ve yasalara aykırıdır." düşüncesiyle Dairemizin kararına karşı itirazda bulunmuştur.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Dairemiz arasındaki uyuşmazlık, sanıktan elde edilen ve suç delili olarak kabul edilerek mahkumiyet esas alınan uyuşturucu maddelerin hukuka uygun bir şekilde elde edilip edilmediğine ilişkindir.
Şüphe üzerine yapılan, sanığın kaba üst araması sonucunda suça konu uyuşturucu maddelerin ele geçirilmiş olması usul ve kanuna uygun bulunduğundan, itiraz yerinde görülerek aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

KARAR
1- Dairemizin itiraz edilen "bozma" kararının kaldırılmasına,
2- Sanık hakkında kurulan hükümlere ilişkin temyizin incelenmesinde:
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
a) Uyuşturucu madde ticareti suçundan kurulan hükme yönelik temyiz incelemesinde;
Yapılan yargılama sonunda aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda tartışılıp, sanığın suçunun sübutu kabul, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin edilmiş, cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, incelenen dosyaya göre verilen hükümde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık ve müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA,
b) Kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma suçundan kurulan hükme yönelik temyize gelince;
Uyuşturucu madde ticareti yapan sanığın bu suçtan kurtulmak amacıyla uyuşturucuyu kullanmak için bulundurduğu savunmasından başka cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gözetilmeden, beraati yerine yazılı şekilde karar verilmesi,
Kanuna aykırı olup, sanık ve müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 08.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi