
Esas No: 2016/6857
Karar No: 2016/8204
Karar Tarihi: 03.10.2016
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/6857 Esas 2016/8204 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki taşınmaz hukukuna ilişkin davada ... Asliye Hukuk ve ... Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacılar vekili, sınırları; ... ve ...nasıra kadar devam eden, uzunluğu azran ağacına kadar olan arazilerin müvekkillerinin mirasçıları tarafından satın alındığını ve kendilerinin zilyet olduğunu, tercümesi 12/05/2011 günü yapılan yevmine nosu 3429 olan ... ahir 1276 yılında yapılan ekte sunulan satış sözleşmesinde de davaya konu yerin müvekkilerinin mirasçıları tarafından usûle uygun satın alındığını, müvekkillerinin ve akrabalarının zilyet olduklarını ancak 1992 ve devamı yıllarındaki güvenlik sorunu nedeni ile müvekkillerinin uzak kaldığı baba yadigarı Mezra beldesi ve ... köyündeki taşınmazların bilirlişi marifetiyle belirlenip müvekkillerinin adına tescilini talep etmiştir.
... Asliye Hukuk Mahkemesince, keşif yapılmaksızın dava konusu taşınmazın ... ili, ... ilçesi sınırları dahilinde kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
... Asliye Hukuk Mahkemesi ise herhangi bir teknik tespit yapılmadan, keşif mahalline gidilmeden, yeterli araştırma yapılmadan ve davacıları vekili ile davacıların beyanlarında dava konusu taşınmazların ... ili, ... ilçesi, Mezra beldesine bağlı ... köyünde kaldığını belirtmelerine rağmen yetkisizlik kararı verilmesinin usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
Taşınmazın aynından doğan davalarda yetki başlıklı 6100 sayılı HMK"nın 12. maddesinin birinci fıkrasında "Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir." hükmüne yer verilmiştir. Mahkemenin yargı yetkisi HMK"nın 12. maddesine göre idari sınır esas alınarak belirlenir, davaya taşınmazın idari sınırları içerisinde bulunduğu ilçe veya il adli yargı yerinde bakılması gerekir. Bu kural kamu düzeni ile ilgili olup mahkemece re"sen gözetilir.
Somut olayda, davacılar vekilinin dilekçesinde sınırlarını belirterek dava konusu ettiği taşınmazın hangi taşınmaz olduğunu, varsa ada ve parsel numaralarını tespit edebilmek için davanın açıldığı mahkemece keşif yapılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken keşif yapılmadan ve dava konusu taşınmaz tespit edilmeden dosya arasında birbiri ile çelişkili bilgiler içeren kolluk araştırma tutanağına göre yetkisizlik kararı verilmiştir. Bu nedenlerle davanın, ilk açıldığı ... Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK"nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 03/10/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.